Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Buikwandcorrectie

Algemeen

Door extreme vermagering, zwangerschappen, veroudering of operaties, kan de buikwand zodanig verslappen dat een hangbuik ontstaat. Deze kan met behulp van plastische chirurgie worden gecorrigeerd. Met een medische term heet deze operatie abdomino- of buikwandplastiek.

Mogelijkheden
Als u overweegt een buikwandcorrectie te ondergaan is het belangrijk hierover een reeël verwachtingspatroon te hebben. Een buikwandcorrectie heeft als resultaat dat uw buik platter wordt,maar perfectie moet u niet verwachten. Daarnaast zal de operatie littekens achterlaten die altijd enigzins zichtbaar blijven.Een ander gevolg van een buikwandcorrectie is dat het gebied onder de navel tijdelijk gevoelloos wordt en soms blijft. Dit geeft weinig klachten. Na verloop van jaren kan het gebied dat gevoelloos is wel kleiner worden.

Werkwijze
Een buikwandcorrectie wordt onder algehele verdoving of met behulp van een ruggeprik uitgevoerd. U moet drie tot zes dagen in het ziekenhuis blijven. De operatie duurt ongeveer twee uur. Bij de operatie maakt de arts de buikwand geheel los van de onderliggende spierlaag,tot aan de ribbenboog en het borstbeen. De navel wordt rondom omsneden zodat deze op zijn plaats blijft. Daarna trekt de plastisch chirurg de huid strak en verwijdert hij de overtollige huid en het onderhuidsvetweefsel. Indien uw buikspieren uitgerekt zijn worden deze mee verstevigd. Om de navel weer naar buiten te laten komen,wordt een gaatje in de buikhuid gemaakt. Daar wordt de navel vervolgens in gehecht. Tijdens de operatie worden er een aantal drains(slangetjes) ingebracht waardoor het wondvocht naar buiten kan. Meestal blijven de drains twee dagen zitten. De littekens lopen rond de navel en grotendeels binnen de bikinilijn.

Na een buikwandcorrectie
Als tijdens de buikwandcorrectie ook uw buikspieren verstevigd zijn,moet u de dag na de operatie strikte bedrust houden. De eerste zes weken na de operatie mag u niet zwaar tillen of persen.Als een buikspiercorrectie niet nodig was,dan mag u de dag na de operatie al uit bed.

Om de buikwand goed aan te laten liggen,moet u gedurende één à vier weken een steunend korset om de buik of een panty-broekje dragen. De totale herstelperiode is vier tot zes weken,daarna zijn alle normale bewegingen weer mogelijk en kunt u ook weer sporten.

De hechtingen worden twee weken na de operatie verwijderd. Wanneer u tijdens de herstelperiode last krijgt van abnormale pijn,zwelling of koorts moet u contact opnemen met de plastisch chirurg.

Risico's en Complicaties
Een buikwandcorrectie heeft dezelfde risico's als elke andere operatie. De wond kan gaan infecteren,wat overigens zelden voorkomt. De meeste kans op infectie bestaat bij mensen die te veel onderhuids vetweefsel hebben. Het is daarom van belang om voor de operatie  een zo normaal mogelijk gewicht te hebben.

Een enkele keer kan een nabloeding voorkomen.U moet dan nog een keer geopereerd waarbij de arts het nabloedende vaatje dicht.

Een late complicatie kan zijn dat er wat overtollige huid aanwezig is bij de heupen.Meestal trekt dit na verloop van tijd weg. Soms is het nodig deze "dog-ears" (hondenoren) te verwijderen. Dit kan veelal onder plaatselijke verdoving op de polikliniek van het ziekenhuis gebeuren.

Bron: NVPC

In de brochure buikwandcorrectie vind u meer informatie over deze operatie in Meander Medisch Centrum.