Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Borstverkleining (reductie)

Veel vrouwen hebben een probleem met te zware of hangende borsten. Het is bekend dat een groot gewicht van de borsten rug-, schouder- en nekklachten kunnen veroorzaken. Zware, hangende borsten kunnen ook smetplekken (intertrigo) onder de borsten veroorzaken. Bovendien wordt door veel vrouwen het abnormale model van hun borsten als afstotend of beschamend ervaren. Een borstverkleinende operatie kan een oplossing zijn voor deze problemen.

Goed gewicht
In Nederland worden jaarlijks ongeveer vierduizend borstverkleinende operaties uitgevoerd. Als u te zwaar bent, is het verstandig vóór een borstverkleinende operatie af te vallen. Een goed gewicht geeft de mooiste resultaten en verkleint de kans op complicaties.

BMI
Als u op uw treefgewicht bent gekomen, maakt u een afspraak met de plastisch chirurg. De operatie kan dan zonder onnodige risico’s worden uitgevoerd en u heeft de beste kans op een mooi resultaat. Wij adviseren een streefgewicht met een Body Mass Index (BMI) van 25 of minder. Uw zorgverzekering zal géén machtiging verstrekken zolang u een fors overgewicht hebt (BMI > 29).

Klik hier om uw BMI te berekenen

De operatie
Op de dag van de operatie komt u ’s ochtends nuchter naar het ziekenhuis. Door de verpleegkundigen op de afdeling Plastische Chirurgie wordt u voorbereid op de operatie en krijgt u een OK-hesje aan. Voor de operatie maakt uw plastisch chirurg een tekening op beide borsten waarbij de nieuwe positie van de tepels en vorm van de borst zittend worden bepaald. Hierbij houdt uw arts zoveel mogelijk rekening met uw wensen en maakt borsten die bij uw lichaam passen.

De operatie duurt over het algemeen een kleine twee uur en vindt plaats onder algehele verdoving. Een deel van de borstklier en -huid wordt verwijderd en de tepel wordt naar boven verplaatst. Het verwijderde borstklierweefsel wordt altijd opgestuurd voor onderzoek. Vervolgens maakt uw plastisch chirurg een nieuw, kleiner model borst van het resterende klierweefsel. De wonden worden gesloten met zeer fijn oplosbaar hechtmateriaal. De knoopjes hiervan zijn uitwendig en zullen na één tot twee weken worden verwijderd op de polikliniek. Soms worden drains ingebracht die bloed en vocht uit de wond afvoeren. Rond de beide tepelhoven zal een cirkelvormig litteken ontstaan. Verder komt er bij de meeste technieken een litteken in de huidplooi onder de borst en een litteken in verticale richting tussen de tepel en de plooi onder de borst (ankervormig litteken). Soms is het mogelijk de littekens in de plooi te beperken (short scar techniek, bijvoorbeeld J-vormige borstverkleining).

Na de operatie
Na de operatie wordt u wakker op de uitslaapkamer. Uw borsten zijn met verband afgeplakt of u heeft een strak klittebandvest aan gekregen. Meestal blijft u een nacht na de operatie in het ziekenhuis en kunt u de volgende ochtend naar huis. Eventuele drains kunnen meestal de ochtend na de operatie verwijderd worden. Het is verstandig de eerste twee weken na de operatie veel rust te nemen en geen (huishoudelijk) werk te verrichten. Na drie weken kunt u vaak de meeste dagelijkse werkzaamheden weer hervatten. Littekens mogen gemasseerd en ingesmeerd worden zodra alle wondjes dicht zijn. Meestal is dat na twee tot drie weken. Sporten kunt u na globaal zes weken weer hervatten. U voelt zelf goed aan wat ongemakkelijk aanvoelt; luister daarom goed naar uw lichaam.

Verwachtingen en complicaties
De meeste vrouwen zijn erg tevreden over de resultaten van een borstverkleining en het effect op hun klachten. Er kunnen echter geen garanties gegeven worden voor een goed resultaat of op een absolute gelijkheid van beide borsten. Vanzelfsprekend houdt uw plastisch chirurg zoveel mogelijk rekening met uw wensen wat betreft de vorm en grootte van uw borsten na de borstverkleining. Een garantie op een bepaalde cupmaat is helaas onmogelijk. Na de operatie zullen de borsten kleiner en steviger zijn maar er blijven altijd littekens. Het is niet altijd mogelijk om de borsten symmetrisch te maken en ook de vorm kan anders zijn dan u had verwacht. Het kan maanden duren voor de borsten hun definitieve vorm hebben. Het gevoel in de tepels wordt vrijwel altijd minder en kan zelfs volledig verdwijnen. Het gevoel in de tepels kan langzaam weer herstellen maar komt nooit volledig terug. Littekens kunnen breed worden door spanning op de wonden. Met name het litteken in de borstplooi kan breed worden. Soms is een tweede operatie nodig om het litteken kleiner te maken of een betere symmetrie te verkrijgen.

Zoals bij iedere operatie kunnen complicaties zoals een nabloeding, wondinfectie, trombosebeen of longembolie optreden. Ook kan de wond op een of meerdere plaatsen gaan wijken. Meestal geneest dit zonder problemen na enkele weken. Zeer zeldzaam treedt weefselversterf van de tepel en tepelhof op. Een aantal complicaties, zoals wondinfectie, trombosebeen en longembolie, treden vaker op bij vrouwen met overgewicht. Ook minder mooie borstvorm en het ontstaan van plooitjes (“dogears”) aan de zijkant zijn gekoppeld aan overgewicht. Daarom adviseren wij de operatie uit te stellen tot u het juiste gewicht heeft bereikt.

Bereken hier uw BMI

Borstvoeding na borstverkleining
De kans dat u na een borstverkleining geen borstvoeding meer kunt geven is reëel. Als dat voor u belangrijk is, adviseren wij u te wachten met een borstverkleining tot na de geboorte van uw laatste kind. Daarnaast is het effect van de zwangerschap op de vorm en grootte van uw borsten na uw zwangerschap niet van tevoren voorspelbaar. Een borstverkleining of borstcorrectie kan dan ook duurzamer worden uitgevoerd na het voltooien van uw kinderwens.