Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Borstvergroting (augmentatie)

Verantwoorde en veilige zorg voor een reële prijs is wat u in Meander Medisch Centrum kunt verwachten van esthetische ingrepen als een borstvergroting. Tijdens een uitgebreid preoperatief consult zullen uw wensen besproken worden en zal samen met u de beste behandeling worden gekozen.

Met behulp van pasprotheses zal het resultaat van de borstvergroting worden nagebootst en kunt u kiezen voor een bepaalde grootte. Vervolgens zal de plastisch chirurg uw wensen en de mogelijkheden met u bespreken en wordt er een keuze gemaakt voor type en grootte prothese en het soort operatie. Meestal zijn twee preoperatieve afspraken nodig om de operatie goed te bespreken en keuze van protheses weloverwogen te maken.

Prothesen
Bij de meeste borstvergrotingen worden prothesen ingebracht. Borstprothesen bestaan uit een soepel siliconen omhulsel dat gevuld is met een siliconengel. Prothesen zijn er in vele verschillende vormen en maten. Voor uw borstvergroting kan zowel voor ronde als voor druppelvormige implantaten gekozen worden, afhankelijk van uw wensen en de huidige vorm van uw borsten. Tijdens het preoperatieve consult krijgt u aan de hand hiervan advies van uw plastisch chirurg en wordt gezamelijk een keuze gemaakt.

Er is in het verleden veel discussie geweest over problemen die door het lekken van siliconen zouden worden veroorzaakt. In Nederland is nooit een verbod geweest op het gebruik van siliconenprotheses voor borstvergroting. Ook in Nederland stelt de overheid zich op het standpunt dat het verband tussen inwendige siliconenprothesen en gezondheidsklachten wetenschappelijk niet duidelijk is aangetoond en het gebruik ervan veilig is. Daarnaast zijn de siliconenprotheses sterk in kwaliteit verbeterd; het omhulsel is dikker geworden en de vulling van siliconengel nu zo gemaakt (cohesief) dat deze niet meer kan lekken ook al zou het omhulsel lek raken. Wij gebruiken alleen kwalitatief hoogwaardige protheses van het merk Allergan (dr. Breugem en dr. Ruhé) en Eurosilicone (drs. Poeschmann).

Operatie
Afhankelijk van uw wensen, uw huidige borstvorm, borstgrootte èn de maat van de protheses is er met u afgesproken of de protheses onder de borstklier (“subglandulair”) of gedeeltelijk onder de grote borstspier komen te liggen (“dual plane”). Net voor de operatie maakt uw plastisch chirurg een tekening op uw borsten voor de operatieve planning. De operatie vindt plaats onder algehele verdoving en duurt ongeveer één tot anderhalf uur. Slechts af en toe is het nodig om draintjes te plaatsen. Als u wakker wordt op de uitslaapkamer heeft u een stak klittebandvest om de borst. Erg pijnlijk is de operatie over het algemeen niet. De operatie vind plaats in dagbehandeling; dezelfde dag kunt u het ziekenhuis weer verlaten.

Na de operatie
Het is verstandig om het de eerste weken na de operatie rustig aan te doen. De protheses moeten ingroeien en daarvoor hebben de wonden rust nodig. De eerste dagen na de operatie voelen uw borsten gespannen en soms wat pijnlijk aan. Dit is normaal en wordt snel minder. Soms is het gevoel in de tepels veranderd; dit is vrijwel altijd tijdelijk. Douchen mag vanaf de tweede dag na de operatie. Na enkele dagen rust kunt u het dagelijkse leven weer oppakken maar moet u zwaar werk en sport nog vier tot zes weken vermijden. Wij adviseren om de eerste maand dag en nacht een goede sport-BH te dragen. Na twee en zes weken komt u terug op de polikliniek voor controle. Na zes weken zijn er over het algemeen geen beperkingen meer.