Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

vrije Borstlift (mastopexie)

Door zwangerschap, veroudering of fors gewichtsverlies kunnen uw borsten slapper worden en gaan hangen. Er is dan een overschot aan huid ontstaan ten opzichte van het overgebleven borstklierweefsel en de tepels staan lager dan vroeger. Bij een borstlift wordt het overschot aan huid verwijderd, de tepels naar boven verplaatst en het klierweefsel gevormd tot een mooie, volle borst.

Afhankelijk van de vorm van uw borsten en uw wensen, wordt samen met u besloten welke van de verschillende types borstlift zal worden uitgevoerd. Afhankelijk van de gekozen techniek, zullen de littekens rondom de tepel komen (Benelli of periareolaire lift), rondom de tepel, naar beneden en opzij (J-vormige mastopexie) of ankervormig (Wise partoon). De littekens van een borstlift zijn altijd zichtbaarder zijn dan bij een borstvergroting. Als u niet alleen de vorm van de borst wilt verbeteren, maar ook het volume wilt vergroten, kan het nodig zijn om ook een prothese te plaatsen (augmentatie-mastopexie). Soms is alleen het plaatsen van een prothese voldoende om het hangen van de borsten te corrigeren. De littekens zijn dan beperkt tot een klein litteken in de borstplooi. Tijdens het uitgebreide eerste consult zullen uw wensen en de mogelijkheden uitvoerig besproken worden. Een borstlift wordt niet door de verzekeraar vergoed, tenzij uw een grote cupmaat heeft en uw klachten passen bij de voorwaarden voor een borstverkleining. Er zal dan een borstverkleinende techniek worden aangevraagd en gebruikt, waarbij behalve de verkleining ook de lift wordt uitgevoerd.

De operatie
Op de dag van de operatie komt u ’s ochtends nuchter naar het ziekenhuis. Door de verpleegkundigen op de afdeling Plastische Chirurgie wordt u voorbereid op de operatie en krijgt u een OK hesje aan. Voor de operatie maakt uw plastisch chirurg een tekening op beide borsten waarbij de nieuwe positie van de tepels en vorm van de borst zittend worden bepaald. De operatie duurt, afhankelijk van het type borstlift, een tot twee uur en vindt plaats onder algehele verdoving. Het overschot aan huid wordt verwijderd en de tepel wordt naar de gewenste positie verplaatst. Het borstklierweefsel wordt gevormd tot een mooie borstvorm. De wonden worden gesloten met zeer fijn oplosbaar hechtmateriaal. De knoopjes hiervan zijn uitwendig en zullen na één tot twee weken worden verwijderd op de polikliniek.

Na de operatie
Na de operatie wordt u wakker op de uitslaapkamer. Uw borsten zijn met verband afgeplakt of u heeft een strak klittenbandvest aan gekregen. U mag dezelfde dag of de volgende ochtend naar huis. Het is verstandig de eerste twee weken na de operatie veel rust te nemen en geen (huishoudelijk) werk te verrichten. Na drie weken kunt u vaak de meeste dagelijkse werkzaamheden weer hervatten. Littekens mogen gemasseerd en ingesmeerd worden zodra alle wondjes dicht zijn. Meestal is dat na twee tot drie weken. Sporten kunt u na globaal zes weken weer hervatten. U voelt zelf goed aan wat ongemakkelijk aanvoelt; luister daarom goed naar uw lichaam.