Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Borstcorrectie

Geen ander orgaan in het menselijk lichaam is zo variërend in vorm en grootte als de vrouwelijke borst. De vorm en de grootte van de borst worden bepaald door verschillende factoren, maar zijn grotendeels erfelijk bepaald. Veel vrouwen gaan lichamelijk of psychisch gebukt onder de vorm of grootte van hun borsten.

De plastisch chirurgen van Meander Medisch Centrum kunnen u helpen met de volgende borstcorrecties:

Vergoeding van de kosten
Kijk op de pagina Vergoedingen.

Anatomie
In medische termen wordt de borst “mamma” (meervoud: “mammae”) genoemd. De borst bestaat uit (melk)klierweefsel, vetweefsel en huid. Onder de borst ligt de grote borstspier (m. pectoralis major). Onder deze spier ligt de bostkas met de ribben en tussenribspieren. De onderrand van de grote borstspier sluit aan op de buikspieren, de bovenrand op het sleutelbeen.
 


 

 

 

 

 

 
Het borstklierweefsel is omgeven door onderhuids vet en ook tussen de melkkliertjes zit vetweefsel. De hoeveelheid vet varieert enorm tussen verschillende vrouwen. Bij sommige oudere vrouwen bestaat de borst zelfs geheel uit vetweefsel. Alleen als de borst veel vetweefsel bevat, is de grootte van de borst afhankelijk van het lichaamsgewicht. Hoe meer klierweefsel de borst bevat, hoe meer de grootte van de borst afhankelijk is van hormonale veranderingen zoals pilgebruik, menstruatiecyclus en zwangerschap.

De elasticiteit en stevigheid van de huid zijn belangrijk voor de vorm van de borst. Door elasticiteitsverlies, striae of het dunner worden van de huid gaat de borst hangen. Dit is een natuurlijk verouderingsproces. Het is belangrijk te realiseren dat dit verouderingsproces na een borstcorrectie gewoon verder blijft gaan. De borst bevat geen spierweefsel. Daarom is het niet mogelijk om door oefeningen grotere of stevigere borsten te krijgen. De spier waarop de borst ligt kan wel getraind worden, maar dit leidt niet tot grotere borsten.