Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Bescherm je ogen tegen de eikenprocessierups

De eikenprocessierups vormt een risico voor de gezondheid. De boosdoeners bij de plaag die ons land treft, zijn niet de rupsen zelf, maar hun zogenaamde netel- of brandharen. Deze haartjes kunnen leiden tot ernstige oogklachten. De oogartsen van Meander raden buitensporters aan om in bosrijke gebieden tijdens het wandelen, hardlopen of fietsen een sportbril te dragen.

 

Elke rups heeft zo'n 700.000 haartjes die makkelijk afbreken en met het minste zuchtje wind kunnen worden verspreid. Vooral van half mei tot eind juni - wanneer de beestjes haren krijgen - komen er veel haren in de lucht. In juli tot september kunnen er haren uit de lege nesten waaien. Deze zijn vrijwel onzichtbaar.

 

De brandhaartjes zijn minuscuul klein en ook heel scherp. Als ze in het oog waaien, kunnen ze door het hoornvlies heen gaan steken. Dat kan leiden tot hevige irritatie, kleine beschadigingen en in zeldzame gevallen tot een ontsteking op termijn. De behandeling bestaat uit het weghalen of ‘wegkrabben’ van de haartjes. Uitspoelen is onvoldoende, omdat ze zo klein zijn en vaak al dieper in het hoornvlies zitten. Een sportbril dragen is een goede manier om de ogen te beschermen.

 

Wie in contact komt met de brandharen van de eikenprocessierups kan naast oogirritatie ook last krijgen van jeuk, roodheid en irritatie van de huid in de vorm van bultjes. Soms leidt inademing van de brandharen tot klachten van de luchtwegen zoals hoesten of benauwdheid.

 

Tips voor eerste hulp vind je op de site van het Rode Kruis.

 

Informatie bijgewerkt: 26 June 2014