Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Center for Personalized Cancer Treatment (CPCT) en Hartwig Medical Foundation

Wat is het Center for Personalized Cancer Treatment (CPCT)?

Het Center For Personalized Cancer Treatment (CPCT) doet onderzoek naar een individuele behandeling van kanker ‘op maat’. Doel van het CPCT is om uiteindelijk elke patiënt een gepersonaliseerde behandeling tegen kanker aan te kunnen bieden, die gebaseerd is op de genetische eigenschappen van de tumor van de patiënt. Meander Medisch Centrum doet mee aan dit onderzoek naar persoonlijke medicatie bij kanker.

 

Waarom doet Meander mee aan het CPCT?

De deelname van Meander aan het CPCT past bij onze ambitie om de best mogelijke oncologische zorg aan patiënten te kunnen bieden. Zo verbeteren we gezamenlijk de zorg aan mensen met kanker.

 

Wat doet de Hartwig Medical Foundation?

Hartwig Medical Foundation ontwikkelt de eerste landelijke databank met DNA en klinische gegevens van kankerpatiënten. Om kankerpatiënten in de toekomst sneller de optimale medicatie te kunnen geven, hebben onderzoekers en specialisten data nodig. HMF verzamelt genetische gegevens (afkomstig van het DNA) en klinische gegevens (over het type kanker en de behandeling) van zoveel mogelijk kankerpatiënten. Het verzamelen van data gebeurt in samenwerking met ziekenhuizen en kankercentra die verbonden zijn aan het Center for Personalized Cancer Treatment.

 

Ik ben patiënt in Meander. Worden mijn gegevens ook gebruikt voor het onderzoek van HMF?

Uw behandelend arts zal u vragen of u voor de databank van het HMF tumorweefsel (biopt) wilt afstaan. Na uw goedkeuring ontvangt Hartwig Medical Foundation de gegevens met betrekking tot de tumor, de behandeling en op termijn ook de uitkomst van deze behandeling. Deze gegevens worden gecodeerd verstuurd en zijn daardoor niet te herleiden naar individuele patiënten. Het rapport met een overzicht van alle fouten in het DNA wordt gecodeerd teruggestuurd naar de behandelend arts. Alleen de onderzoekers in het behandelend centrum kunnen de gecodeerde gegevens herleiden naar de patiënt. Het rapport kunt u op verzoek inzien. 

 

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen over de databank van de Hartwig Medical Foundation of het CPCT? Neem dan contact op met uw behandelend arts.