Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Behandelmethoden longkanker

Welke behandelmethoden vinden plaats bij longkanker?

De behandelmethoden zijn:

  • Operatie
  • Chemotherapie
  • Radiotherapie


Operatie en Chemotherapie vinden in Meander Medisch Centrum in Amersfoort plaats. Radiotherapie vindt plaats in het UMC Utrecht. Op de website van het UMC Utrecht kunt u meer lezen over Radiotherapie.

  • Als de tumor niet buiten de long is gegroeid en niet  door het lichaam is uitgezaaid, dan wordt deze tijdens een operatie verwijderd. Dit biedt de beste kans op genezing (curatie). Vooraf moet wel duidelijk zijn dat uw hart en longen in voldoende conditie zijn om na de operatie te kunnen functioneren. Soms wordt vóór of na de operatie chemotherapie gegeven.
  • Als de kanker beperkt is uitgezaaid, kan chemotherapie in combinatie met radiotherapie (bestraling) of een operatie worden gegeven. Ook deze behandeling is gericht op genezing.
  • Als de kanker verder door het lichaam is uitgezaaid, wordt chemotherapie en soms radiotherapie (bestraling) gegeven. Genezing in deze fase is niet meer mogelijk. De behandeling is dan palliatief, dat wil zeggen gericht op het afremmen van de ziekte en het voorkomen en verlichten van klachten, zoals pijn of benauwdheid.

 

Presentaties themamiddag behandeling longkanker

Op 3 november 2018 organiseerde Meander een themamiddag voor mensen met longkanker en hun naasten, in samenwerking met Longkanker Nederland. Longarts dr. Judith Herder ging in op de nieuwste ontwikkelingen in de behandeling van longkanker. Verpleegkundig specialist Riky Dorrestein sprak over de bijwerkingen van behandelingen. Hier kunt u deze presentaties terug kijken.

Kijk voor meer informatie over de themamiddag op de website van Longkanker Nederland.