Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Zwangerschap

Wanneer uw zwangerschap normaal verloopt kan uw eigen verloskundige u daarin begeleiden. Is er sprake van bijvoorbeeld suikerziekte, hoge bloeddruk of groeiachterstand van de baby, dan komt de gynaecoloog in beeld. Het poliklinische team en de afdelingen kraamzorg en verloskunde bieden zorg aan vrouwen met een verhoogd risico tijdens de zwangerschap.

Voorlichtingsspreekuur voor zwangeren
Komt u op de polikliniek voor begeleiding tijdens de zwangerschap dan krijgt u drie keer een persoonlijk consult van een half uur. Dit wordt verzorgd door een gespecialiseerde verpleegkundige tijdens het voorlichtingsspreekuur. De consulten worden ingepland rond de 12e, 24e en 36e week van de zwangerschap. U krijgt dan volop gelegenheid om al uw vragen en wensen te bespreken rond de bevalling in het ziekenhuis. Roken tijdens de zwangerschap is ongezond voor uw kindje en u zelf. Als u hulp wilt bij het stoppen met roken dan kan de 'Stoppen-met-roken polikliniek' helpen.

 

Ziekenhuisopname en thuismonitoring
Als er complicaties optreden tijdens de zwangerschap kan het zijn dat u wordt opgenomen op de afdeling Meander Moeder Kind. U verblijft dan op een comfortabele eenpersoonskamer. Zwangeren die aan bepaalde voorwaarden voldoen biedt het ziekenhuis de mogelijkheid van thuisopname aan. Dit houdt in dat u in dat geval apparatuur van ons meekrijgt om thuis zelf een hartfilmpje van de baby te maken en dagelijks digitaal naar ons te versturen. Een verpleegkundige van de thuismonitoring komt op de afdeling bij u langs voor een gesprek en maakt afspraken over de thuisopname. Vervolgens heeft een thuismonitoring-verpleegkundige dagelijks telefonisch contact met u en komt zo nodig bij u thuis. Eén keer per week komt u in elk geval naar het ziekenhuis voor uitgebreide controles.

Lees onze uitgebreide folder over opname De afdeling Meander Moeder Kind en/of de folder Thuisopname voor zwangeren.

 

Zwangerschap en borstvoeding
Het kan zijn dat u tijdens de zwangerschap vragen heeft over de mogelijkheid om borstvoeding te geven. Omdat u medicijnen gebruikt bijvoorbeeld, omdat u last heeft van een ziekte of beperking of om een andere reden. U kunt dan een afspraak maken met de lactatiekundige voor een persoonlijk gesprek. Bel het Meander medisch centrum

033 850 5050 en vraag naar afdeling B1 of vraag het aan de gespecialiseerde verpleegkundige tijdens het voorlichtingsspreekuur. U bent ook van harte welkom tijdens een voorlichtingsbijeenkomst. 

 

Specifieke folders over zwangerschap


Professioneel zwangerschapsteam
Op de polikliniek en de afdeling kraamzorg en verloskunde werken verschillende specialisten en zorgverleners:

  • gynaecologen
  • klinisch verloskundigen
  • arts-assistenten
  • echografisten
  • poli-assistenten
  • gespecialiseerde verpleegkundigen
  • kraamverzorgenden
  • lactatiekundigen
  • maatschappelijk werkster