Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Bevalling

Gaat u bevallen in het ziekenhuis? Lees meer over de voor u geldende coronamaatregelen.

 

Heeft u een normale zwangerschap maar wilt u dat uw kind in het ziekenhuis wordt geboren? Dan kunt u onder begeleiding van uw eigen verloskundige in Meander Moeder Kind bevallen. Is er een medische reden voor een bevalling in het ziekenhuis? Dan komt de klinisch verloskundige in beeld, een arts-assistent en in bepaalde situaties de gynaecoloog. Het poliklinische team en de afdelingen kraamzorg en verloskunde bieden zorg aan vrouwen met een verhoogd risico tijdens de bevalling en/of het kraambed.

 

Poliklinische bevalling
U bent met uw eigen verloskundige van harte welkom in Meander Moeder Kind. De verloskundige beschikt over de medische deskundigheid om u te goed te begeleiden. Zij kan op grond van haar eigen expertise ook inschatten wanneer het verstandig is de hulp van een arts in te roepen. Onze gynaecologen en kinderartsen werken nauw samen met verloskundigenpraktijken van Amersfoort en omstreken. Lees meer in onze folder Poliklinisch bevallen in Meander Medisch Centrum. Bekijk de film "Hoe bevalt het?'' en de kamers op de Moeder en Kind afdeling.

 

Klinische bevalling
Is er sprake van een medische indicatie dan vindt de bevalling in het ziekenhuis plaats. Dat is het geval in de volgende situaties:

 • Als vooraf bekend is dat u een verhoogd risico loopt, bij zwangerschapsdiabetes bijvoorbeeld of een tweelingzwangerschap.
 • Bij verwijzing door uw eigen verloskundige, bijvoorbeeld vanwege de stuitligging van uw baby of een hoge bloeddruk.
 • Bij verwijzing tijdens de bevalling, bijvoorbeeld omdat de baring niet voldoende snel verloopt of pijnstilling noodzakelijk is.

Lees meer in onze folder Bevallen in Meander Medisch Centrum. Wilt u meer weten over de opname in het ziekenhuis? Lees onze folder De afdeling Meander Moeder Kind

 

De verloskundigen van Meander Medisch CentrumDe klinisch verloskundigen van Meander Medisch Centrum

 

Bijzondere situaties

 • Is de bevalling nog niet begonnen, maar verwacht de gynaecoloog dat het beter is voor moeder of kind dat de baby al wordt geboren? Dan zal de bevalling worden ingeleid. Lees onze folder Het inleiden van de bevalling
 • Verloopt de bevalling niet vlot genoeg? Dan kan een kunstverlossing noodzakelijk zijn. Uw baby kan bijvoorbeeld met behulp van een vacuümpomp vaginaal worden geboren. Soms wordt er besloten tot een keizersnede. Lees er meer over in onze folder De keizersnede

 

Pijnstilling tijdens de bevalling
Het bestrijden van pijn kan verlichting bieden en de kans op een gewone bevalling vergroten. Blijkt pijnstilling noodzakelijk te zijn, dan informeren wij u op dat moment uitgebreid over de mogelijkheden. De belangrijkste methoden zijn de ruggenprik of het toedienen van een kortwerkend medicijn dat vergelijkbaar is met morfine (remifentanil).

 

Comfortabele omgeving
Tijdens de bevalling verblijft u in een comfortabele moeder-kindkamer met een bedbank voor uw partner en een eigen badkamer. Heeft u veel last van de weeën dan kunt u bijvoorbeeld gebruikmaken van uw eigen douche. Wij hebben ook skippyballen om de weeën op te vangen of een en baarkruk om te bevallen. U kunt ook uw eigen hulpmiddelen meenemen.

 

Specifieke folders rond de bevalling


Professioneel zwangerschapsteam
Op de polikliniek en de afdeling kraamzorg en verloskunde werken verschillende specialisten en zorgverleners:

 • gynaecologen
 • klinisch verloskundigen
 • arts-assistenten
 • echografisten
 • poli-assistenten
 • gespecialiseerde verpleegkundigen
 • kraamverzorgenden
 • lactatiekundigen
 • maatschappelijk werkster