Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Vruchtbaarheid

Ongeveer 10% van de Nederlandse paren in de vruchtbare leeftijdsfase krijgt te maken met verminderde vruchtbaarheid. Dat is het geval als een vrouw binnen 1 jaar niet spontaan zwanger is geraakt. Het specialisme voortplantingsgeneeskunde van Meander Moeder Kind biedt zorg aan mensen met een onvervulde kinderwens.

Vruchtbaarheidsonderzoek
Komt u samen met uw partner bij ons op de polikliniek dan proberen we een beeld te krijgen van factoren die de vruchtbaarheid belemmeren. De eerste stap is dan ook het oriënterend fertiliteitsonderzoek. Daarmee proberen we de oorzaken op te sporen die verklaren waarom er geen spontane zwangerschap is opgetreden. We proberen ook een inschatting te maken van uw kans op een zwangerschap. Als het onderzoek is afgerond vindt er een evaluatiegesprek plaats. Daarin worden de resultaten met u besproken en krijgt u een persoonlijk advies. Lees meer over dit onderzoek in onze folder Oriënterend fertiliteitsonderzoek

 

Vruchtbaarheid bevorderende behandelingen
Na afronding van het onderzoek naar verminderde vruchtbaarheid wordt in het teamoverleg van gynaecologen en fertiliteitsartsen besproken welke behandeling de meeste kans van slagen heeft.

  • Ovulatie-inductie: een behandeling met vruchtbaarheid bevorderende medicijnen.
  • Intra-uteriene inseminatie (IUI): een methode waarbij zaadcellen in de baarmoeder worden ingebracht.
  • In Vitro Fertilisatie (IVF) waarbij de bevruchting buiten het lichaam plaatsvindt. Dit wordt ook wel reageerbuisbevruchting genoemd. Lees er meer over in onze folder In Vitro Fertilisatie
  • Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie (ICSI) waarbij de bevruchting ook buiten het lichaam plaatsvindt. Dit is een vorm van reageerbuisbevruchting. Zie voor meer informatie de folder ICSI
  • Vruchtbaarheid bevorderende operatie, ook wel kijkoperatie genoemd. Lees er meer over in onze folder Diagnostische laparoscopie.

 

De behandelingen IVF en ICSI voeren wij uit in samenwerking met het UMC in Utrecht.

 

Het belang van een gezonde levensstijl
Uw manier van leven kan invloed hebben op de kans om zwanger te raken en op de gezondheid van uw kind. Onderzoek heeft aangetoond dat roken, overmatig alcoholgebruik en overgewicht een negatief effect hebben. Wij adviseren dan ook om met ongezonde gewoontes te stoppen en we hanteren gewichtsgrenzen bij de start van een vruchtbaarheid bevorderende behandeling. Voor hulp bij stoppen met roken is er de Meander 'Stoppen-met-roken polikliniek'.

 

Professioneel fertiliteitsteam
Op de afdeling vruchtbaarheid werken verschillende specialisten en zorgverleners: gynaecologen, fertiliteitsartsen, seksuoloog, maatschappelijk werkster, verpleegkundigen en doktersassistentes. Van de patiëntenvereniging Freya ontving het team de Pluim 2018-2019. Dat betekent dat patiënten tevreden zijn over o.a. het behandelteam, het onderzoek en de behandeling.

 

Meer informatie over Meander Moeder Kind 

Meer weten over Meander Moeder Kind? Lees onze homepage