Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Slokdarmkanker

Elk jaar horen in Nederland ruim 2.500 personen dat ze slokdarmkanker hebben. Is er bij u een vermoeden van slokdarmkanker? Dan is het belangrijk om snel duidelijkheid te hebben. 


Voor de behandeling van patiënten met slokdarmkanker werkt Meander samen met andere ziekenhuizen in RAKU. Dat is de afkorting van Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht. Bij het RAKU is de kennis en ervaring van specialisten uit de regio gebundeld in één team. Samen maken we de genezingskans groter, ook voor zeldzame en complexe tumoren. Wordt u aangemeld bij het RAKU, dan hoort u binnen acht dagen in een gesprek uw persoonlijke behandelplan.

 

Vind snel informatie over:

Kanker in de slokdarm

De slokdarm (oesofagus) is een buisvormige verbinding van de keelholte naar de maag. De slokdarm is ongeveer 30 centimeter lang en hoort bij het spijsverteringskanaal. Bij slokdarmkanker is een kwaadaardige tumor ontstaan (gezwel) in de slokdarm. Een kwaadaardige tumor kan zich kan uitzaaien (verspreiden) in het lichaam. Als slokdarmkanker uitzaait, is dat meestal naar de lever of longen. 

 

Er zijn verschillende soorten slokdarmkanker. De meest voorkomende vormen zijn plaveiselcelcarcinoom en adenocarcinoom. Plaveiselcelcarcinoom ontstaat uit de cellen die de bovenste laag van het slijmvlies in de slokdarm vormen. Een adenocarcinoom ontstaat uit klierweefsel, meestal in het slijmvlies onderin de slokdarm, boven de maag. Een adenocarcinoom kan het gevolg zijn van een Barrett-slokdarm.

 

Symptomen van slokdarmkanker

De symptomen van slokdarmkanker zijn vaak onduidelijk. Maakt u zich ongerust, dan kan het bij onderstaande klachten verstandig zijn om naar uw huisarts te gaan. Deze klachten kunnen ook een andere oorzaak hebben dan kanker.

 

  • Passageklachten

Het gevoel dat het voedsel niet wil zakken en blijft steken achter het borstbeen. Tijdens en na het eten kan dit leiden tot hoesten, het omhoog komen van voedsel of een hinderlijke hik.

 

  • Verminderde eetlust en gewichtsverlies

Mensen met klachten tijdens of na het eten, passen vaak automatisch hun eetgewoonten aan. Soms krijgen ze daardoor onvoldoende voedingsstoffen binnen om in goede conditie te blijven. Dit kan leiden tot gewichtsverlies.

 

  • Een pijnlijk of vol gevoel achter het borstbeen

Een tumor in de slokdarm kan een pijnlijk of drukkend gevoel geven achter het borstbeen. Ook kan het soms pijnlijk zijn als voedsel langs de tumor naar beneden zakt.

 

  • Vermoeidheid en duizeligheid door bloedarmoede

Door chronisch bloedverlies uit het beschadigde slijmvlies van de slokdarm kan bloedarmoede ontstaan. Het bloedverlies zelf merk je niet.

 

Risicofactoren voor slokdarmkanker

Roken en alcohol zijn de belangrijkste risicofactoren voor het ontstaan van een plaveiselcelcarcinoom in de slokdarm. Reflux (het terugstromen van maaginhoud in de slokdarm) en overgewicht zijn de belangrijkste risicofactoren voor het ontstaan van een adenocarcinoom in de slokdarm. Door de reflux verandert de slijmvlieslaag van het onderste gedeelte van de slokdarm (Barrett-slokdarm). Deze veranderde slijmvlieslaag geeft een verhoogd risico op slokdarmkanker. Het is echter zeker niet zo dat elke Barrett-slokdarm zich ontwikkelt tot een kwaadaardige tumor. Erfelijke factoren spelen bij het ontstaan van slokdarmkanker zelden een rol. Boven de 50 jaar neemt de kans op slokdarmkanker toe.

 

Onderzoek bij het vermoeden van slokdarmkanker

Als de huisarts een vermoeden heeft van slokdarmkanker, verwijst hij u naar een mdl-arts. De mdl-arts kan meteen een endoscopie (kijkonderzoek) en eventueel een algemeen bloedonderzoek laten doen.

Als uw mdl-arts een tumor in de slokdarm ziet, is meer onderzoek nodig. Bijvoorbeeld om te kijken of de ziekte zich heeft uitgebreid in uw lichaam. Onderzoek is belangrijk voor de verdere behandeling. De volgende onderzoeken kunnen nodig zijn:

 

Gastroscopie

Kijkonderzoek in de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm. Lees voor meer informatie de folder Gastroscopie.

 

Orale endo-echografie

Beeldopnamen (echo’s) en indien nodig afname van een stukje weefsel (biopt of punctie) van organen dichtbij de slokdarm en maag.

 

Echografie 

Beeldopnamen (echo’s) van de hals. Lees meer over echografie.

 

CT-scan

Driedimensionale opnames van bloedvaten, organen en botten.

Lees meer over CT-scan 

 

PET/CT-scan

Geeft met hulp van een kleine hoeveelheid radioactieve stof een beeld van eventuele ontstekingen of kanker. Lees meer over PET/CT-scan

 

Behandelingen

Slokdarmkanker geeft in het begin meestal geen duidelijke klachten. Daardoor wordt de ziekte vaak pas laat ontdekt. Bij ongeveer de helft van de mensen starten we een behandeling die is gericht op genezing (curatief). Bij de andere helft is de behandeling gericht op verlichting van de klachten (palliatief). Een team van artsen van het Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht (RAKU) bepaalt met u welke behandeling het beste past bij uw situatie.

 

Oud-patiënten kunnen tijdens uw behandeling steun bieden. Zij zijn hiervoor speciaal getraind. Uw verpleegkundig specialist of de Stichting voor Patiënten met Kanker aan het spijsverteringskanaal (SPKS) vertellen u graag meer.

 

  • Chemotherapie 

Een behandeling met medicijnen. De medicijnen maken de kankercellen kapot. Daardoor wordt de groei van de tumor afgeremd.

 

  • Bestraling (radiotherapie)

Met röntgenstraling maken we de kankercellen kapot. Bestraling vindt altijd plaats in het UMC Utrecht.

 

  • Plaatsing van een stent

Het plaatsen van een buisje (een stent) om slikklachten en eetproblemen te voorkomen.

Lees meer over het plaatsen van een stent

 

  • Slokdarmoperatie

Verwijdering van bijna de hele slokdarm en de bijbehorende lymfeklieren. Een slokdarmoperatie is een zware operatie waarvoor u gemiddeld tien tot veertien dagen in het ziekenhuis blijft. We verwijderen het deel van de slokdarm waar de tumor zit en gebruiken de maag om een nieuwe slokdarm te maken.

 

Binnen het RAKU opereren we met de Da Vinci Xi, een moderne operatierobot die chirurgen helpt om heel precies te werken. Daardoor ontstaat bij de operatie slechts een kleine wond (‘minimaal invasief’). Voor u een groot voordeel: u ervaart minder pijn, herstelt sneller en kan eerder naar huis.

 

De operatie vindt plaats in het UMC Utrecht.

 

Lees meer over slokdarmoperaties op de website van het UMC Utrecht.

 

  • Barrett-slokdarm behandeling

Behandeling met radiofrequente ablatie (RFA) en cryoablatie. Dit is kortdurende verhitting of bevriezing van het meest oppervlakkige laagje van de slokdarmwand.

 

Vooruitzichten

Hoe eerder slokdarmkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op genezing. Van de groep patiënten bij wie de ziekte nog niet is uitgezaaid naar de lymfeklieren, is 70 procent na vijf jaar nog in leven. Voor de gehele groep patiënten ligt die kans op ongeveer 20 tot 25 procent. De percentages zijn gemiddelden. Uw specialist kijkt graag met u naar uw eigen situatie.

 

Onze kennis en ervaring

Het Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht (RAKU), waar het Meander Medisch Centrum deel van uitmaakt, is het grootste behandelcentrum voor tumoren in de buik in Midden-Nederland.

Wij behandelen de complexe en zeldzame aandoeningen van de slokdarm, maag, lever, alvleesklier en galwegen.

Per jaar zien we meer dan 200 nieuwe patiënten met slokdarmkanker en ruim 100 met maagkanker.

Per jaar opereren we meer dan 80 patiënten met slokdarmkanker en meer dan 30 patiënten met maagkanker.

 

Chirurgen van het RAKU trainen teams in heel Europa in het gebruik van de Da Vinci robot Xi.

In 2018 verschenen vanuit het RAKU vijftig wetenschappelijke publicaties over slokdarmkanker. Het RAKU neemt deel aan twintig wetenschappelijke studies, onder andere: PERFECT (onderzoek naar een bewegingsprogramma), PERFECT (onderzoek naar behandeling met immunotherapie), PRIDE (onderzoek naar het effect van chemotherapie en bestraling vóór de operatie) en PIFA-01, een studie naar medicijnen.

 


Het verhaal van Joop

Bij Joop van Schaik (70) werd in 2016 slokdarmkanker ontdekt. “Ik zag meteen dat het fout was toen ik op de monitor keek. Daar hoef je geen dokter voor te zijn”, lacht hij. “Mijn slokdarm zag er niet best uit.” Lees hier Het verhaal van Joop

 

Meer informatie

Contact

RAKU-poli UMC Utrecht: geopend van 8.30 - 16.00 uur.

Tel. 088 - 75 569 01

 

MDL-afdeling Meander Medisch Centrum

tel: 033-8505050

 

Met vragen over uw behandeling kunt u terecht bij uw vaste contactpersoon