Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Maagkanker

Elk jaar horen in Nederland tussen de 1.000 en 1.300 mensen dat ze maagkanker hebben. Maagkanker komt bij mannen meer voor dan bij vrouwen. De meeste mensen met maagkanker zijn ouder dan 60 jaar.

Voor de behandeling van patiënten met maagkanker werken we samen met artsen uit het RAKU. RAKU is de afkorting van Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht. Bij het RAKU is de kennis en ervaring van specialisten uit de regio gebundeld in één team. Zo kunnen we snel handelen en maken we de genezingskans groter, ook voor zeldzame en complexe tumoren. Meestal kunnen we u binnen acht dagen na de eerste onderzoeken duidelijk vertellen wat er aan de hand is en welke behandeling voor u het meest geschikt is.

 

Vind snel informatie over:

 

Kanker in de maag

Er bestaan verschillende soorten tumoren van de maag. Ongeveer 95% van de mensen met maagkanker heeft een adenocarcinoom. Een adenocarcinoom ontstaat in het slijmvlies van de maag en kan uitgroeien naar de maagwand, slokdarm of de dunne darm. Ook kan de kanker via de maagwand ingroeien in omliggende organen, zoals de alvleesklier.

Kankercellen uit de maag kunnen via lymfevaten of bloedvaten uitzaaien in de lymfeklieren, de lever en de longen. Kankercellen die losraken en in de buikholte terechtkomen, kunnen uitgroeien tot tumoren in het buikvlies. Er kan vocht met tumorcellen in de buik ontstaan. De buik wordt dan groter en kan pijnlijk aanvoelen.

 

Symptomen van maagkanker

Maagkanker geeft in het begin geen of weinig klachten. Onderstaande klachten kunnen passen bij maagkanker, maar kunnen ook een andere oorzaak hebben.

 

 • Vermoeidheid en duizeligheid door bloedarmoede.
 • Gewichtsverlies door verminderde eetlust en afkeer van bepaald voedsel.
 • Een pijnlijk gevoel in de maagstreek, misselijkheid en een vol gevoel in de bovenbuik.
 • Bij een tumor in het gebied van de maagingang kunt u het gevoel hebben dat het eten niet wil zakken en blijft steken achter het borstbeen.
 • Als deze klachten langer dan drie weken voortduren, dan kan verstandig zijn om naar uw huisarts te gaan.

 

Risicofactoren voor maagkanker

Een aantal factoren verhoogt de kans op het krijgen van maagkanker:

 • Roken
 • Deel van de maag is verwijderd
 • Bepaald type ontsteking van het maagslijmvlies (chronische atrofische gastritis)
 • Adenomateuze maagpoliepen (een goedaardig maaggezwel)
 • Er zijn aanwijzingen dat bepaalde voedingsgewoonten, zoals het eten van veel zout, de kans op maagkanker vergroot. Het eten van groente en fruit beschermt tegen maagkanker.
 • Besmetting met de Helicobacter pylori
 • Erfelijke aanleg. De bekendste ziektes die een erfelijke vorm van maagkanker (kunnen) veroorzaken zijn het Lynch syndroom (vroeger HNPCC genoemd), het Peutz-Jeghers syndroom en Polyposis syndromen. Als erfelijkheid misschien een rol speelt, kan uw arts u voor erfelijkheidsonderzoek verwijzen naar een klinisch geneticus van het UMC Utrecht. U vindt meer informatie over Kanker en erfelijkheid op de website van het UMCU. Het spreekuur wordt twee keer per maand in Meander gehouden.

 

Onderzoek bij het vermoeden van maagkanker

Bij een vermoeden van maagkanker zal uw huisarts u doorverwijzen naar een maag-darm-leverarts (mdl-arts), bijvoorbeeld bij het RAKU. De arts doet meestal lichamelijk onderzoek van de buik, bloedonderzoek en een gastroscopie/duodenoscopie. Met een CT-scan (of PET-scan), endo-echografie en een laparoscopie kan de arts kijken of de ziekte zich heeft uitgebreid.

 

Bloedonderzoek

Afname van enkele buisjes bloed om de oorzaak van klachten te achterhalen. Lees meer over bloedonderzoek. 

 

Duodenoscopie/gastroscopie

Kijkonderzoek met een camera aan een slangetje in de maag. De arts kan ook stukjes weefsel voor onderzoek wegnemen. Lees meer over een gastroscopie

 

Orale endo-echografie

Beeldopnamen (echo’s) van de slokdarm en de maag. Indien nodig afname van een stukje weefsel (biopt of punctie) via een flexibele slang die de arts via uw mond naar binnen leidt.

 

PET-CT-scan

Dit onderzoek geeft met hulp van een kleine hoeveelheid radioactieve stof een beeld van eventuele ontstekingen of kanker. Lees meer over een PET-CT-scan.

 

Laparoscopie

Inspectie van de buikholte met een endoscoop (laparoscoop) via kleine openingen in de buikwand. Hierbij worden soms ook stukjes weefsel weggenomen voor onderzoek onder de microscoop. Lees meer over een laparoscopie

 

Behandelingen

Maagkanker kan op verschillende manieren behandeld worden. Het soort behandeling is afhankelijk van het stadium van de ziekte, de plaats en grootte van de tumor, de vorm van kanker en uw lichamelijke conditie. De behandeling kan gericht zijn genezing (curatief) en op het verminderen van lichamelijke klachten, bijvoorbeeld slikklachten of eetproblemen (palliatief). Een team van artsen van het RAKU bepaalt samen met u wat het beste past bij uw situatie. Uw arts zal alles met u doorspreken.

De mogelijke behandelingen zijn een gastroscopie (als de kanker klein is en alleen in en om het slijmvlies zit), een operatie, chemotherapie, bestraling (radiotherapie) en het plaatsen van een stent (buisje om de doorgang naar de maag open te houden). Steeds vaker combineren we een maagoperatie met chemotherapie, een behandeling waarmee we tumorcellen in het gehele lichaam bestrijden. Daardoor wordt de kans op genezing groter.

 

Plaatsing van een buisje (endoprothese of stent)

Een behandeling die helpt slikklachten en eetproblemen te voorkomen.

 

Chemotherapie

Chemotherapie is een behandeling met medicijnen. De medicijnen maken de kankercellen kapot.

 

ESD

Endoscopische submucosale dissectie (ESD) is een speciale techniek waarbij de arts de tumor tijdens een gastroscopie verwijdert.

 

 

Maagoperatie 

Bij een curatieve maagoperatie verwijdert de chirurg de tumor met een deel van het daaromheen liggende gezonde maagweefsel.

 

Bestraling (radiotherapie) 

Röntgenstraling maakt de kankercellen kapot. Radiotherapie vindt plaats in het UMC Utrecht.

 

Vooruitzichten

Hoe eerder de diagnose, hoe beter de levensverwachting. Van de patiënten bij wie de tumor alleen in het slijmvlies van de maag zit, is ongeveer 80 procent na 5 jaar nog in leven. Van alle patiënten die starten met een behandeling gericht op genezing (curatief), is de kans om na 5 jaar nog in leven te zijn ongeveer 50 procent. Deze percentages zijn gemiddelden. Dat betekent dat u het niet zomaar naar uw eigen situatie kunt vertalen. Uw arts bespreekt dit met u.

 

Onze kennis en ervaring

Het Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht (RAKU), waar Meander Medisch Centrum deel van uitmaakt, is het grootste behandelcentrum voor tumoren in de buik in Midden-Nederland.

Wij behandelen de complexe en zeldzame aandoeningen van de alvleesklier, maag, lever, alvleesklier en galwegen.

Per jaar zien we ongeveer 100 nieuwe patiënten met maagkanker.

Per jaar opereren we rond de 40 patiënten met maagkanker.

In 2018 verschenen vanuit het RAKU 8 wetenschappelijke publicaties over maagkanker.

 

Meer informatie

Contact

Mdl-afdeling Meander Medisch Centrum

Tel: 033 – 850 5050

 

RAKU -poli:

Geopend van 8.30 - 16.00 uur

Tel: 088 75 569 01

 

Met vragen over uw behandeling kunt u terecht bij uw vaste contactpersoon.