Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Operatieve verwijdering van de tumor in de lever

Bij deze operatie verwijdert de chirurg de tumor met een deel van het daaromheen liggende gezonde leverweefsel. Voorwaarde voor een operatie is dat er na het weghalen van de tumor voldoende van de lever overblijft. Het resterende deel van de lever moet namelijk nog alle functies kunnen uitvoeren. De lever is een groot orgaan, met veel reservecapaciteit. Er kan soms tot 70% van de lever worden weggehaald, maar in geval van een onderliggende leverziekte kan dit veel minder zijn waardoor een operatie onmogelijk wordt.

 

Nieuwe mogelijkheden

Binnen het RAKU ontwikkelen we nieuwe behandelingen voor leverkanker. Een voorbeeld hiervan is het voorbehandelen van de zijde van de lever die verwijderd moet worden met radioactieve bolletjes (radio-embolisatie). Hierdoor kan het gezonde deel van de lever voorafgaand aan een operatie uitgroeien en kunnen patiënten met te weinig leverfunctie in sommige gevallen tóch een operatie ondergaan.

 

Veel kennis en expertise

Binnen het RAKU voeren we jaarlijks ruim 130 leveroperaties uit. Hiermee is het RAKU een van de grootste behandelcentra voor levertumoren in Nederland. Doordat binnen het RAKU de operatie vaak wordt uitgevoerd is er veel kennis en expertise. De kans op complicaties neemt daardoor af.

 

Operatierobot

Bij de operatie maken we gebruik van de operatierobot Da Vinci Xi. De robot maakt het mogelijk om heel nauwkeurig te werken. Daardoor ontstaat bij de operatie slechts een kleine wond. De toegepaste techniek heet ‘minimaal invasief’. Voor patiënten heeft het gebruik van de robot grote voordelen: ze ervaren minder pijn, hebben minder bloedverlies, minder littekenvorming