Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Leverkanker en uitzaaiingen in de lever

 

Per jaar horen ongeveer 800 mensen dat ze leverkanker hebben. Het gaat dan om mensen bij wie de kanker in de lever zelf is ontstaan. Dit zijn vaker mannen dan vrouwen. Er is ook een groep mensen met kanker in de lever door uitzaaiingen of doorgroei van kanker vanuit een ander orgaan. Wil u daarover meer informatie, ga dan naar onze internetpagina over alvleesklierkanker , galblaaskanker of maagkanker .

 

Voor de behandeling van alle vormen van kanker in de lever werken we samen met artsen uit het RAKU. RAKU is de afkorting van Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht. Bij het RAKU is de kennis en ervaring van specialisten uit de regio gebundeld in één team. Zo kunnen we snel handelen en maken we de genezingskans groter, ook voor zeldzame en complexe tumoren. Meestal lukt het om binnen acht dagen duidelijk te vertellen wat er aan de hand is en welke behandeling voor u het meest geschikt is. Voor leverkanker vindt de behandeling plaats in het UMC Utrecht.

 

Vind snel informatie over:

 

Kanker in de lever

De lever zit rechtsboven in de buikholte, naast de maag. Het is een groot orgaan, zo'n anderhalve kilo zwaar. De lever is belangrijk voor de productie van gal. Gal is nodig voor de opname van vetten en voor de afvoer van zout en afbraakproducten van bloed. Ook produceert de lever belangrijke eiwitten en slaan we er glycogeen in op. Glycogeen is een belangrijke brandstof voor ons lichaam. Er zijn verschillende vormen van kanker die in de lever zelf ontstaan (primaire leverkanker). Het hepatocellulair carcinoom (HCC) komt het meest voor.

In de lever komen ook uitzaaiingen regelmatig voor, of doorgroei van kanker uit andere organen. Dit komt doordat er veel bloedvaten door de lever lopen. Via het bloed kunnen kwaadaardige kankercellen in de lever terechtkomen. We spreken in deze gevallen niet over leverkanker, maar over metastasen van andere vormen van kanker. Deze informatie gaat specifiek over de tumor die in de lever zelf ontstaat.

 

Symptomen van leverkanker

Mensen bij wie kanker in de lever begint, hebben in het begin vaak weinig klachten. De oorzaak van de tumor, de plaats, de grootte en het aantal tumoren in de lever is bepalend voor het ontstaan van klachten. Met name ook onderliggende ziekten van de lever, zoals levercirrose, kunnen klachten geven. Klachten die kunnen voorkomen zijn:

 • Een opgezette lever en (vage) pijn in de bovenbuik
 • Misselijkheid en braken
 • Verminderde eetlust
 • Onverklaarbaar gewichtsverlies
 • Algehele zwakte en vermoeidheid
 • Jeuk en geelzucht (het geel zien van de huid en het oogwit)
 • Vochtophoping in de buik (ascites)
 • Spontane bloedingen door stollingsstoornissen


Heeft u een of meer van deze klachten, dan betekent dat niet meteen dat u leverkanker heeft. Er kunnen ook andere oorzaken van uw klachten zijn. Maakt u zich ongerust en duren de klachten langer dan drie weken, dan kan het verstandig zijn om naar uw huisarts te gaan.

 

Risicofactoren voor leverkanker

Bij ongeveer één op de vijf patiënten met primaire leverkanker (dus kanker die in de lever begint) is de oorzaak onduidelijk. Bij vier van de vijf patiënten hangt de kanker samen met een leverbeschadiging, dit noemen we levercirrose. Levercirrose wordt onder meer veroorzaakt door:

 • Een door een virus veroorzaakte leverontsteking (virale hepatitis)
 • Galweginfecties
 • Overmatig alcoholgebruik
 • Hemochromatose (een erfelijke ziekte waarbij het lichaam te veel ijzer uit het voedsel haalt en dat in de lever opslaat)
 • Leverontsteking door vervetting, vaak door overgewicht

 

Onderzoek bij het vermoeden van leverkanker

Bij een vermoeden van leverkanker zal uw huisarts u doorverwijzen naar een maag-darm-leverarts (mdl-arts), bijvoorbeeld bij het RAKU. Een aantal onderzoeken kan uitwijzen of u leverkanker hebt. Vaak voeren we een combinatie van deze onderzoeken uit. Voorbeelden van onderzoeken zijn:  


Bloedonderzoek

Een bloedonderzoek om te bepalen hoe goed de lever werkt. Meer info over bloedonderzoek

 

Echografie

Beeldvorming van de buik. Met geluidsgolven worden organen en weefsels zichtbaar gemaakt. Meer info over echografie

CT-scan of MRI-scan  

Driedimensionale röntgenopnames om tumoren in organen en weefsels in beeld te brengen.
Meer info over een CT-scan
Meer info over een MRI-scan 

 

Leverpunctie

Als er na een CT-scan of MRI-scan nog twijfel is over de aanwezigheid van leverkanker, kunnen we een leverpunctie doen. We halen dan weefsel uit de lever en het gezwel. Meer info over een leverpunctie

 

Fibroscan

Met een fibroscan kijken we naar de ernst van de leverbeschadiging. We kijken hoe snel echogolven zich door de lever voortplanten. Hoe sneller, hoe meer beschadigingen. Meer info over een Fibroscan

 

HIDA-scan

Beeldvormend radiografisch onderzoek van galwegen en lever met behulp van een kleine hoeveelheid radioactieve stof. Meer over de HIDA-scan 

 

Behandelingen

Leverkanker kunnen we op verschillende manieren behandelen. Het soort behandeling is afhankelijk van het stadium van de ziekte, de plaats en de grootte van de tumor, de vorm van kanker en uw lichamelijke conditie. Bij een groot deel van de patiënten met primaire leverkanker is het deel van de lever waar geen tumor zit ook ziek. Bijvoorbeeld door cirrose of ontsteking. Dit maakt de behandeling moeilijker. Uw behandelaar kijkt bij elke mogelijke behandeling of uw lever goed genoeg is om de behandeling aan te kunnen. De behandeling is gericht op genezing (curatief) of op het verminderen van lichamelijke klachten (palliatief). Een team van artsen van het RAKU bepaalt samen met u wat het beste past bij uw situatie.

De operatie en behandeling vinden bij primaire leverkanker altijd plaats in het UMC Utrecht. Door de ruime ervaring met ingewikkelde leveroperaties en de expertise met nieuwe technieken voor de behandeling van levertumoren, kunnen wij elke patiënt de best passende behandeling bieden. Soms wegen de voordelen van een behandeling niet op tegen de nadelen. U kunt er ervoor kiezen om af te zien van behandeling. Uw arts zal alles met u doorspreken. De meest voorkomende behandelingen zijn:

 

Operatieve verwijdering van de tumor 

Een verwijdering van de tumor kan plaatsvinden als er geen uitzaaiingen zijn, de tumor technisch te verwijderen is en er een kans is op genezing. Meer informatie over Operatieve verwijdering van de tumor

 

Levertransplantatie

Als de leverkanker zich te ver heeft uitgebreid en als de resterende lever niet goed genoeg werkt, dan kan een levertransplantatie een mogelijkheid zijn. We kijken daarvoor goed of er niet al te veel tumoren zijn. Ook mogen de aanwezige tumoren niet te groot zijn. Meer informatie over Levertransplantatie

 

Radiofrequente Ablatie (RFA) 

Sommige patiënten komen niet in aanmerking voor een operatie, maar wel voor RFA. Bij RFA vernietigen we kankercellen door ze te verhitten. De behandeling is gericht op genezing. RFA kan alleen plaatsvinden bij kleine tumoren. Meer informatie over Radiofrequente Ablatie

 


Radio-therapie

Als een operatie niet mogelijk is, kunnen we met radiotherapie werken aan het verminderen van lichamelijke klachten. Veelgebruikte methodes zijn chemo-embolisatie (TACE) en radio-embolisatie. Meer informatie over Radio-therapie

 

Systeembehandeling

Als genezing niet meer mogelijk is, kan in sommige gevallen de ziekte worden geremd door medicijnen, onder andere Sorafenibtabletten.

 

Vooruitzichten

De kans op overleving van primaire leverkanker is sterk afhankelijk van het moment waarop de kanker ontdekt wordt. Bij een vroegtijdige ontdekking is de kans op overleving na vijf jaar 83%. Dit neemt af tot 2% bij een late ontdekking. U kunt dit niet zomaar naar uw eigen situatie vertalen. Uw arts bespreekt altijd met u wat u van de toekomst kunt verwachten.

 

Onze kennis en ervaring

Het Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht (RAKU), waar Meander Medisch Centrum deel van uitmaakt, is het grootste behandelcentrum voor tumoren in de buik in Midden-Nederland.

Wij behandelen de complexe en zeldzame aandoeningen van de alvleesklier, maag, lever, alvleesklier en galwegen.

Per jaar zien we ruim 70 nieuwe patiënten met leverkanker.

Per jaar opereren we ongeveer 15 mensen met primaire leverkanker.

Chirurgen van het RAKU trainen teams in heel de wereld in het gebruik van de Da Vinci robot Xi.

Patiënten uit heel Nederland komen voor behandeling naar de gespecialiseerde artsen uit het RAKU.

 

Meer informatie

 • Informatie over kanker in de lever, website Maag Lever Darm Stichting
 • Goede voorlichting over de ziekte, de functie van de lever en de behandeling van kanker, website kanker.nl
 • Informatie, adviezen en lotgenotencontact: patiëntenorganisaties zoals de Stichting voor Patiënten met Kanker aan het spijsverteringskanaal, website spks.nl
 • Nederlandse Leverpatiënten Vereniging, website leverpatientenvereniging.nl
 • Voorlichtingsfilm RAKU: bekijk de voorlichtingsfilm op YouTube, waarin uitgelegd wordt hoe de ziekenhuizen in RAKU-verband samenwerken en wat dat betekent voor patiënten.

 

Contact

Mdl-afdeling Meander Medisch Centrum
Telefoon 033 – 850 5050

RAKU–poli, Geopend van 8.30 - 16.00 uur

Telefoon: 088-7556901


Met vragen over uw behandeling kunt u terecht bij uw vaste contactpersoon.