Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Galweg- en galblaaskanker

 

Galwegkanker en galblaaskanker komen niet veel voor. Per jaar horen in Nederland ongeveer 500 mensen dat ze galwegkanker en ongeveer 200 mensen dat ze galblaaskanker hebben. De meeste patiënten zijn boven de 60 jaar. De kanker komt evenveel voor bij mannen als bij vrouwen.

 

Voor de behandeling werken we samen met artsen uit het RAKU. RAKU is de afkorting van Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht. Bij het RAKU is de kennis en ervaring van specialisten uit de regio gebundeld in één team. Zo kunnen we snel handelen en maken we de genezingskans groter, ook voor zeldzame en complexe tumoren. Meestal kunnen we binnen acht dagen na de eerste onderzoeken duidelijk vertellen wat er aan de hand is en welke behandeling voor u het meest geschikt is. Voor galweg- en galblaaskanker vindt de operatieve behandeling plaats in het UMC Utrecht. Voor eventuele endoscopie of chemotherapie wordt per patiënt bekeken wat de beste plek voor de behandeling is.

 

Vind snel informatie over:

 

 

Kanker in de galwegen en de galblaas

Bij galwegkanker zit er een kwaadaardig gezwel (een tumor) bij de galwegen. De galwegen verzorgen het transport van galvloeistof vanuit de lever naar de galblaas. De galvloeistof wordt in de galblaas opgeslagen totdat het nodig is om voedsel in de dunne darm te verteren. Ook in de galblaas kan kanker ontstaan. Bij een kwaadaardig gezwel kunnen kankercellen vanuit de galwegen of galblaas zich verspreiden via bloed en lymfevaten (uitzaaien). Ook kunnen de kwaadaardige cellen vanuit de galwegen of galblaas doorgroeien in ander lichaamsweefsel. De kanker kan zich zo door het lichaam verspreiden. Als galwegkanker uitzaait, dan is dat meestal naar de lever of de buikholte.

 

Symptomen van galwegkanker en galblaaskanker

Mensen met galweg- en galblaaskanker hebben in het begin weinig klachten. Vaak wordt galblaaskanker per toeval ontdekt, bijvoorbeeld bij het verwijderen van de galblaas vanwege galstenen. Klachten die kunnen voorkomen zijn:

Pijn rechts in de bovenbuik, Gewichtsverlies doordat de kanker energie gebruikt om te groeien, Geelzucht door een probleem met de lever en/of galblaas/galwegen. De huid en/of het oogwit zien dan geel. Soms hebben mensen met geelzucht ook last van jeuk, Minder eetlust als gevolg van lichamelijke klachten. Het tekort aan voedingsstoffen kan leiden tot een slechtere conditie, Een ontsteking aan de galwegen kan leiden tot  bovengenoemde klachten. Ook kan het symptoom zijn van kanker en Met deze klachten heeft u niet automatisch galweg- of galblaaskanker. Er kunnen ook andere oorzaken van uw klachten zijn. Maakt u zich ongerust en duren de klachten langer dan drie weken, dan kan het verstandig zijn om naar uw huisarts te gaan.

 

Risicofactoren voor galwegkanker en galblaaskanker

Omdat kanker aan de galwegen en de galblaas weinig voorkomt, is het moeilijk om (grootschalig) onderzoek te doen naar de oorzaak, risicofactoren en behandelingen. Er zijn aanwijzingen dat de volgende factoren het risico vergroten:

Overgewicht, Cysten in de galweg, Poliepen in de galblaas, Chronische galblaasontsteking (cholecystitis), Gevorderde leverbeschadiging (levercirrose)

 

Onderzoek bij het vermoeden van galwegkanker

Bij een vermoeden van galwegkanker zal uw huisarts u doorverwijzen naar een maag-darm-leverarts (mdl-arts), bijvoorbeeld bij het RAKU. Een aantal onderzoeken kan uitwijzen of u galweg- of galblaaskanker hebt. Vaak voeren we een combinatie van onderzoeken uit. Mogelijke onderzoeken: 

 

Echografie

Beeldvorming van de buik. Met geluidsgolven worden organen en weefsels zichtbaar gemaakt.

Lees meer over echografie.

 

CT-scan

Driedimensionale röntgenopnames van organen en weefsels. Lees meer over een CT-scan.

 

MRI-scan

Onderzoek met een magneetveld om dwars- of lengtedoorsneden van uw lichaam in beeld te brengen.

Lees meer over een MRI

 

ERCP-kijkonderzoek

Röntgenfoto’s van de afvoerwegen van de lever, galblaas en/of alvleesklier via een flexibele slang die de arts via uw mond naar binnen leidt. Lees meer over het ERCP-onderzoek.

 

Behandelingen

Galweg- en galblaaskanker kunnen we op verschillende manieren behandelen. Het soort behandeling is afhankelijk van het stadium van de ziekte, de plaats en grootte van de tumor, de vorm van kanker en uw lichamelijke conditie. De behandeling is gericht op genezing (curatief) of op het verminderen van lichamelijke klachten (palliatief). Een team van artsen van het RAKU bepaalt samen met u wat het beste past bij uw situatie.

Een eventuele operatie vindt altijd plaats in het UMC Utrecht. De meest voorkomende behandelingen zijn een operatie om de tumor te verwijderen, plaatsing van een stent, chemotherapie en bestraling. Soms wegen de voordelen van een behandeling niet op tegen de nadelen. U kunt er ervoor kiezen om af te zien van behandeling. Uw arts zal alles met u doorspreken.

 

  • Operatieve verwijdering van de tumor 

Verwijdering van de tumor, soms met een deel van de alvleesklier, 12-vingerige darm, galblaas of lever.

Lees verder

 

  • Plaatsing van een buisje (endoprothese of stent)

Het plaatsen van een buisje (een stent) bij patiënten met geelzucht om de dichtgedrukte galweg weer vrij te maken.

 

  • Chemotherapie

Chemotherapie is een behandeling met medicijnen. De medicijnen maken de kankercellen kapot. Daardoor neemt de groei van de tumor af.

 

  • Bestraling (radiotherapie)

Met röntgenstraling maken we de kankercellen kapot. Radiotherapie vindt plaats in het UMC Utrecht.

Lees meer over radiotherapie

 

 

Vooruitzichten

De kans op genezing is vooral afhankelijk van de grootte van de tumor bij de ontdekking. Doordat galblaaskanker meestal laat ontdekt wordt, zijn de vooruitzichten vaak niet goed. Uw vooruitzichten kunt u het beste met uw arts bespreken. Als u geopereerd bent, blijft u nog een aantal jaren onder controle.

 

Onze kennis en ervaring

Het Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht (RAKU), waar Meander Medisch Centrum deel van uitmaakt, is het grootste behandelcentrum voor tumoren in de buik in Midden-Nederland. Wij behandelen de complexe en zeldzame aandoeningen van de slokdarm, maag, lever, alvleesklier en galwegen. Per jaar zien we meer dan 80 nieuwe patiënten met galweg- en galblaaskanker. Per jaar opereren we zo’n 10 patiënten met galweg- en galblaaskanker.

 

Het verhaal van Sabine

Sabines man Stijn overleed in 2012 aan galwegkanker. Het laatste jaar voelde grotendeels goed, mede doordat er veel aandacht was voor Stijn als persoon, en niet alleen voor Stijn als patiënt. Sabine: “Praten over kunst bood Stijn afleiding, hij putte er kracht uit. Zijn oncoloog maakte daar altijd even tijd voor.”

Lees verder 

 

Meer informatie

 

  • Informatie over kanker in de galwegen of galblaas: website van de Maag Lever Darm Stichting
  • Goede voorlichting over de ziekte, de functie van de galwegen en de galblaas en de behandeling van kanker: Kanker.nl 
  • Informatie, adviezen en lotgenotencontact: patiëntenorganisaties zoals de Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal (SPKS): spks.nl.
  • Voorlichtingsfilm RAKU: bekijk de voorlichtingsfilm op YouTube, waarin uitgelegd wordt hoe de ziekenhuizen in RAKU-verband samenwerken en wat dat betekent voor patiënten.

 

 

Contact

Mdl-afdeling van Meander

Tel: 033-8505050.

 

RAKU-poli:

Geopend van 8.30 - 16.00 uur

Telefoon: 088 75 569 01

 

Met vragen over uw behandeling kunt u terecht bij uw vaste contactpersoon.