Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Alvleesklierkanker (pancreascarcinoom)

Elk jaar krijgen in Nederland ongeveer 1.800 mensen te horen dat ze alvleesklierkanker hebben, voornamelijk mensen boven de 45 jaar. Er zijn verschillende typen alvleesklierkanker. Voor de behandeling werken we samen met artsen uit het RAKU. RAKU is de afkorting van Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht. 

 

Bij het RAKU is de kennis en ervaring van specialisten uit de regio gebundeld in één team. Zo kunnen we snel handelen en maken we de genezingskans groter, ook voor zeldzame en complexe tumoren. Meestal lukt het om binnen acht dagen duidelijk te vertellen wat er aan de hand is en welke behandeling het meest geschikt is.

plaats hier de content

 

Vind snel informatie over:

 

Kanker in de alvleesklier

In de alvleesklier (pancreas) kunnen goedaardige tumoren en kwaadaardige tumoren (alvleesklierkanker) voorkomen. Omdat sommige goedaardige tumoren kunnen veranderen in een kwaadaardige tumor, is zorgvuldig onderzoek altijd heel belangrijk. Alvleesklierkanker is een agressieve vorm van kanker. Er is een groot risico op uitzaaiingen en doorgroei in omliggende weefsels.

 

Er zijn verschillende typen alvleesklierkanker. De meest voorkomende vorm ontstaat in de afvoerbuisjes (exocriene klieren). Deze kanker heet adenocarcinoom. Vaak ontstaat een adenocarcinoom in de kop van de alvleesklier. Dit heet een pancreaskopcarcinoom. De kanker kan ook in de staart van de alvleesklier of in het in gedeelte tussen kop en staart ontstaan. We noemen dit een pancreasstaartcarcinoom of een pancreascorpuscarcinoom.

 

Symptomen van alvleesklierkanker

Klachten door alvleesklierkanker ontstaan over het algemeen pas als de tumor is doorgegroeid in een ander orgaan of in de zenuwbanen rondom de alvleesklier. De symptomen zijn vaak onduidelijk. Maakt u zich ongerust, dan kan het bij onderstaande klachten verstandig zijn om naar uw huisarts te gaan. De klachten kunnen ook een andere oorzaak hebben dan kanker.

 

 • Een zeurende pijn boven of midden in de buik of in de rug

Heeft u al langere tijd pijn rechts in uw bovenbuik of in uw rug? Alvleesklierkanker kan een oorzaak zijn.

 

 • Andere ontlasting dan normaal

Alvleesklierkanker kan leiden tot een verstopping van de darmen of juist tot diarree of vettige ontlasting. Uw ontlasting kan licht van kleur zijn en zelfs bijna wit.

 

 • Verminderde eetlust en gewichtsverlies

Het kan gebeuren dat door alvleesklierkanker uw eetlust afneemt. U kunt zich misselijk voelen of last hebben van een opgeblazen gevoel. Ook kan de alvleesklierkanker leiden tot slikproblemen. Door de verminderde eetlust kan uw gewicht afnemen.

 

 • Vermoeidheid en lusteloosheid

Verschillende factoren kunnen leiden tot vermoeidheid en lusteloosheid. Vaak gaan mensen met alvleesklierkanker minder en anders eten. De kanker kan leiden tot een verstoorde voedselvertering door ophoping van gal in de galwegen, galblaas of lever. Door de kanker kan ook diabetes mellitus (suikerziekte) ontstaan.

 

 • Geelzucht

Een tumor in de kop van de alvleesklier kan leiden tot afsluiting van de grote galbuis. Door opeenhoping van gal kunnen uw huid en oogwit geel kleuren.

 

 • Misselijkheid, braken en diarree

Door een verstoorde vertering van voedsel, kunnen klachten ontstaan als misselijkheid, braken en diarree.

 

Risicofactoren voor alvleesklierkanker

 

 • Roken is een risicofactor voor het ontstaan van alvleesklierkanker.
 • Een chronische ontsteking van de alvleesklier verhoogt het risico op alvleesklierkanker.
 • Erfelijkheid speelt een rol bij ongeveer 5% van de patiënten die alvleesklierkanker krijgen.
 • Het drinken van alcohol, koffie en thee geeft géén verhoogd risico op alvleesklierkanker.

 

Onderzoek bij het vermoeden van alvleesklierkanker

Bij een vermoeden van alvleesklierkanker zal uw huisarts u doorverwijzen naar een maag-darm-leverarts (mdl-arts), bijvoorbeeld bij het RAKU. De mdl-arts doet lichamelijk onderzoek aan uw buik en doet aanvullend onderzoek, vaak eerst bloedonderzoek, een echografie en een CT-scan. Daarna kunnen extra onderzoeken nodig zijn.

 

Bloedonderzoek 

Afname van enkele buisjes bloed om de oorzaak van klachten te achterhalen

Meer info over Bloedonderzoek


Echografie

Beeldvorming van organen via geluidsgolven

Meer info over Echografie

 

CT-scan 

Driedimensionale opnames van bloedvaten, organen en botten

Meer info over CT-scan

 

ERCP-kijkonderzoek 

Röntgenfoto’s van de afvoerwegen van de lever, galblaas en/of alvleesklier via een flexibele slang die de arts via uw mond naar binnen leidt.

Meer info over ERCP-kijkonderzoek

 

Orale endo-echografie 

Beeldopnamen (echo’s) van de slokdarm, de maag, de alvleesklier, de bloedvaten en lymfevaten en indien nodig afname van een stukje weefsel (biopt of punctie) via een flexibele slang die de arts via uw mond naar binnen leidt.

Meer info over Orale endo-echografie

 

Behandelingen

Bij de behandeling van alvleesklierkanker kijken we naar het stadium van de ziekte, de plaats en grootte van de tumor, de vorm van alvleesklierkanker en uw lichamelijke conditie. Voor goedaardige tumoren is alleen behandeling nodig als de tumor kwaadaardig kan worden. Voor kwaadaardige tumoren is meestal wel behandeling nodig. De behandeling is gericht op genezing (curatief) of het verminderen van lichamelijke klachten (palliatief).


Een team van artsen van het RAKU bepaalt samen met u welke behandeling het beste past bij uw situatie. De meest voorkomende behandelingen zijn chemotherapie, plaatsing van een stent, een operatie om de tumor te verwijderen en bestraling.

 

 • Chemotherapie

Een behandeling om met medicijnen om de tumor terug te dringen of de groei af te remmen.

meer info over Chemotherapie

 

 • Plaatsing van een buisje (stent) in de galweg 

Een behandeling (palliatief) die afvoer van gal weer mogelijk maakt. De behandeling helpt tegen geelzucht en jeuk door verstopte galwegen. Meer info van het plaatsen van een buisje.

 

 • Whipple-operatie

Met een operatie wordt de tumor uit de alvleesklier verwijderd.

 

Lees het interview met hoogleraar professor Quintus Molenaar over voordelen van deze robotoperatie.

 

 • Operatie vanwege verstopping van de darm

Aanleg van een nieuwe verbinding tussen de maag en het gezonde deel van de dunne darm.

 

 • Bestraling (radiotherapie)

Met röntgenstraling maken we de kankercellen kapot. Bestraling vindt altijd plaats in het UMC Utrecht.

Meer info over bestraling.

 

Vooruitzichten

Alvleesklierkanker geeft slechte vooruitzichten. Van de mensen met alvleesklierkanker is 2% na vijf jaar nog in leven. Genezing is alleen mogelijk als de delen van de pancreas waar de tumor zit geheel worden verwijderd. Het probleem is dat diagnose vaak pas wordt gesteld als de kanker al is uitgezaaid. Uw specialist kijkt graag met u naar uw persoonlijke situatie.

 

Onze kennis en ervaring

 • Het Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht (RAKU), waar Meander Medisch Centrum deel van uitmaakt, is het grootste behandelcentrum voor tumoren in de buik in Midden-Nederland.
 • Wij behandelen de complexe en zeldzame aandoeningen van de slokdarm, maag, lever, alvleesklier en galwegen.
 • Per jaar bespreken we zo’n 300 nieuwe patiënten met alvleesklierkanker op ons MDO.
 • Wekelijks opereert het RAKU-team 2-3 patiënten met alvleesklierkanker.
 • Chirurgen van het RAKU maken als het voor u beter is gebruik van de Da Vinci robot Xi.
 • Het RAKU neemt deel aan verschillende wetenschappelijke studies over alvleesklierkanker waaronder de PELICAN studie 


Het verhaal van Hermann

Hermann (69) viel in 2015 plotseling zoveel af dat hij ongerust naar de huisarts ging. Die stuurde Hermann direct door naar het RAKU. De mdl-specialist van het RAKU handelde snel. Het vooruitzicht was niet best voor Hermann. Maar na een nieuw type chemo en een geslaagde operatie is Hermann inmiddels ruim drie jaar verder. Lees het verhaal van Hermann

 

Meer informatie

 

Contact

MDL-afdeling van Meander Medisch Centrum

Tel: 033-850 5050

 

RAKU-poli (UMC Utrecht)
Geopend van 8.30 - 16.00 uur

Tel: 088 75 569 01

 

Met vragen over uw behandeling kunt u terecht bij uw vaste contactpersoon.