Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Bevolkingsonderzoek darmkanker

Het bevolkingsonderzoek darmkanker is een landelijk onderzoek om darmkanker in een vroeg stadium op te sporen en te behandelen. Vrouwen en mannen tussen de 55 en 75 jaar krijgen iedere 2 jaar een uitnodiging voor dit bevolkingsonderzoek. Het bevolkingsonderzoek gaat geleidelijk van start tussen 2014 en 2019.

Ontlastingtest

Het onderzoek bestaat uit een ontlastingtest die u per post krijgt toegestuurd. U verzamelt zelf een kleine hoeveelheid ontlasting in een buisje en stuurt dit op naar een laboratorium. Het buisje en een envelop voor het opsturen hiervan ontvangt u bij de uitnodiging. In het laboratorium wordt onderzocht of er bloed in uw ontlasting zit.

Meer informatie over het bevolkingsonderzoek darmkanker vindt u op www.bevolkingsonderzoekmidden-west.nl (provincie Utrecht) of op www.bevolkingsonderzoekoost.nl (provincie Gelderland).

Heeft u darmklachten?
Wacht dan niet op het bevolkingsonderzoek, maar neem contact op met uw huisarts.

Is er bloed in uw ontlasting gevonden?
Als er bloed in uw ontlasting wordt aangetroffen, krijgt u binnen tien werkdagen automatisch een uitnodiging voor een inwendig darmonderzoek (coloscopie). Dit onderzoek is bedoeld om te achterhalen wat de oorzaak is van het bloed in de ontlasting. U kunt hiervoor terecht in ons Endoscopisch Diagnostisch Centrum in Baarn. Dit centrum is onderdeel van Meander Medisch Centrum en helemaal ingericht voor darmonderzoek.

Is er sprake van darmkanker als er bloed in de ontlasting is gevonden?
Dat hoeft niet. Van de 100 mensen bij wie bloed in de ontlasting wordt gevonden, wordt bij het darmonderzoek bij ongeveer 45 mensen een poliep in de darmen aangetroffen. Bij de overige 55 mensen bij wie bloed in de ontlasting is gevonden, is er sprake van een gesprongen adertje of aambei. Van de 45 mensen bij wie een poliep in de darmen wordt gevonden, is bij slechts 8 mensen sprake van darmkanker of een voorstadium daarvan. Hoe eerder darmkanker wordt ontdekt, des te groter de kans op genezing.

Wat is een poliep?
Een poliep is een goedaardig gezwel aan de binnenkant van de darm. De meeste poliepen zijn goedaardig. Sommige poliepen kunnen op den duur uitgroeien tot een kwaadaardige tumor. Dan is er sprake van darmkanker. Hoe eerder darmkanker wordt ontdekt, des te groter de kans op genezing.

Hoe gaat het darmonderzoek in zijn werk?
U heeft eerst een intakegesprek met de MDL-verpleegkundige (maag-darm-leververpleegkundige) in Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Zij legt uit hoe het darmonderzoek (coloscopie) in zijn werk gaat en hoe u zich moet voorbereiden op het onderzoek. Ook maakt zij de afspraak voor het darmonderzoek. Heeft u vragen of is er iets niet duidelijk, bespreek dit dan gerust met de MDL-verpleegkundige.

Een aantal dagen later vindt het darmonderzoek plaats. Meestal vindt het onderzoek plaats in ons Endoscopisch Diagnostisch Centrum in Baarn. De centrum beschikt over de modernste apparatuur. De maag-darm-leverarts onderzoekt met behulp van een endoscoop de binnenkant van de dikke darm. De verpleegkundigen begeleiden u tijdens het onderzoek. Wilt u meer weten over het darmonderzoek? Kijk dan op de website van het Endoscopisch Diagnostisch Centrum.  

 

Uitslag van het darmonderzoek

Direct na de coloscopie krijgt u de voorlopige uitslag van de MDL-arts. Wordt er een poliep aangetroffen, dan wordt deze in het laboratorium van Meander onderzocht. De definitieve uitslag volgt binnen een week.

Als er darmkanker of een voorstadium van darmkanker wordt geconstateerd, dan maken we direct een afspraak voor u in Meander Oncologisch Centrum. U wordt dan met voorrang onderzocht en doorverwezen naar de chirurg voor operatieve behandeling.

Gecertificeerd centrum
Zowel het Endoscopisch Diagnostisch Centrum van Meander als het laboratorium van de afdeling Pathologie zijn gecertificeerd. Beide voldoen aan alle strenge kwaliteitseisen die de overheid stelt aan centra die de darmonderzoeken van het bevolkingsonderzoek darmkanker mogen uitvoeren.

 

Coloscopie
in Meander Medisch Centrum

Voor darmonderzoek kunt u terecht in ons Endoscopisch Diagnostisch Centrum.