Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Borstkanker

In Nederland krijgen elk jaar ruim 17.000 vrouwen borstkanker (bron: IKNL 2019). Het is de meest voorkomende soort kanker bij vrouwen.

 

Borstkanker bij mannen

Borstkanker komt ook bij mannen voor: 1 op de 1.500 mannen krijgt deze ziekte.

Op de website www.mannenmetborstkanker.nl van het Antoni van Leeuwenhoek en het UMC Utrecht is specifieke informatie te vinden over borstkanker bij mannen voor patiënten, naasten, medisch professionals en onderzoekers.

 

Soorten borstkanker

Borstkanker is een woekering van kwaadaardige cellen in de borst. De meest voorkomende soorten zijn de tumoren die ontstaan in de melkgangen (infiltrerend ductaal carcinoom), of in de melkklieren (infiltrerend lobulair carcinoom). Daarnaast zijn er nog enkele zeldzame soorten.

Bij borstkanker bestaat het risico dat kankercellen vooral via de lymfebanen verspreid worden door het lichaam (uitzaaiingen). De eerste lymfeklier waar een uitzaaiing terecht kan komen, noemt men de ‘schildwachtklier’. Tijdens een operatie verwijdert de chirurg de schildwachtklier en wordt ook de tumor verwijderd.

Het kan zijn dat na weefselonderzoek blijkt dat de schildwachtklier of -klieren (dit kunnen er ook meerdere zijn) tumorcellen bevat(ten). Mogelijk worden dan in een volgende operatie alle lymfeklieren verwijderd of volgt er bestraling op de okselklieren. 


Borstkanker behandelingen

Er zijn veel behandelingen mogelijk bij borstkanker. Vaak gaat het om een combinatie van een operatie (chirurgie) met één of meer aanvullende behandelingen, zoals radiotherapie (bestraling), hormonale therapie, chemotherapie (dit kan zowel voor en/of na de operatie) en immunotherapie.

 

In Meander Medisch Centrum vinden we het belangrijk om u de behandeling te bieden die het beste bij u past. Wat voor ieder persoonlijk de beste optie is, valt niet altijd op wetenschappelijke gronden te bepalen. Uw individuele wensen bepalen mede de beslissing! Daarom kiezen we in ons ziekenhuis voor gedeelde besluitvorming. Daarbij bepalen professional (arts, verpleegkundig specialist en/of verpleegkundige) en de patiënt samen het behandelplan. 

Welke behandeling het meest geschikt is, wordt besproken in de oncologiebespreking. Deze vindt zowel voor als na de operatie plaats. Als u voor de operatie chemotherapie krijgt zal zit ook besproken worden. Bij de oncologiebespreking zijn onder andere een oncologisch chirurg, internist-oncoloog, radiotherapeut, radioloog, verpleegkundig specialist en een patholoog aanwezig.

 

Patiënten Informatie Map Mammacare

Als u borstkanker hebt, krijgt u in korte tijd met een grote hoeveelheid informatie en vragen te maken. Om u daarin wegwijs te maken, heeft Meander Medisch Centrum een handzame map gemaakt. U ontvangt deze map van de mammacareverpleegkundige.

Borstkanker?
Snel duidelijkheid door gespecialiseerd onderzoek en behandeling

Meander Medisch Centrum biedt sneldiagnostiek aan vrouwen die met een borstafwijking voor onderzoek komen. De mammapoli is elke werkdag geopend. Het onderzoek leidt vaak al binnen een dag tot een uitslag en behandelplan.