Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Beeldverslag mammapoli

U heeft iets in uw borst gevoeld of bij het borstbevolkingsonderzoek is iets gevonden dat nader onderzoek vereist. Uw huisarts verwijst u daarom naar de Mammapoli van Meander Medisch Centrum. Hier werken artsen, verpleegkundigen, diagnostisch laboranten en een verpleegkundig specialist die gespecialiseerd zijn in het onderzoek en de behandeling van borstafwijkingen. U kunt elke werkdag op de Mammapoli terecht. Om u duidelijkheid te geven in deze onzekere periode, ziet u hieronder stap voor stap wat u op de Mammapoli kunt verwachten.

 

Welkom op de Mammapoli in Meander Medisch Centrum in Amersfoort

Bij de Informatiebalie in de Laan kunt u vragen naar de polikliniek Chirurgie.

 

Op bezoek bij de chirurg of verpleegkundig specialist

U brengt eerst een bezoek aan de chirurg of verpleegkundig specialist. De chirurg of verpleegkundig specialist bespreekt de klachten met u en onderzoekt uw borsten en okselklieren. Dit duurt ongeveer tien minuten. De chirurg of verpleegkundig specialist verwijst u aansluitend door naar de afdeling Radiologie voor röntgenfoto’s van uw borsten en eventueel aanvullend onderzoek. Als na het bezoek aan de afdeling Radiologie duidelijk is dat er geen afwijkingen zijn gevonden, krijgt u dit direct tijdens het eerste bezoek te horen van uw chirurg of verpleegkundig specialist. Er is dan geen vervolgafspraak nodig.

 

Röntgenfoto’s (mammografie)

Een laborant van de afdeling Radiologie maakt röntgenfoto’s van uw beide borsten, in twee richtingen. Om uw borsten goed te kunnen afbeelden, is het nodig deze één voor één samen te drukken. Dit kan de paar seconden dat de borst wordt samengedrukt een pijnlijk gevoel geven. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer twintig minuten.

 

Foto's borstbevolkingsonderzoek opnieuw

Foto’s van het borstbevolkingsonderzoek worden soms opnieuw gemaakt, dit ter beoordeling aan de radioloog.

 

Jonger dan 30 jaar

Bent u jonger dan 30 jaar dan wordt direct een echografie gemaakt.

Echografisch onderzoek

Meestal wordt een echo (geluidsonderzoek) gemaakt van uw borst(en) en van uw oksel(s). De radioloog brengt echogel aan op uw huid en beweegt een kleine echokop over uw borst(en) en oksel(s), waardoor weefsel en een afwijking beter zichtbaar worden. Dit onderzoek is pijnloos en duurt ongeveer vijftien minuten.

 

Biopsie of punctie

Als bij het echo-onderzoek een afwijking in een borst gevonden wordt, voert de radioloog aansluitend aan het echo-onderzoek een biopsie of punctie uit. Dit onderzoek duurt ongeveer vijftien minuten.

 

Naaldbiopsie

Bij een naaldbiopsie wordt via een naald een klein stukje weefsel afgenomen onder plaatselijke verdoving. Dit onderzoek kan, ondanks de verdoving, enigszins pijnlijk zijn. De eerste dagen kan uw borst pijnlijk aanvoelen doordat er een bloeduitstorting ontstaan is.

 

Punctie

Als bij het echografisch onderzoek van de oksel een afwijkende lymfeklier wordt gevonden, vindt een punctie plaats. Bij een punctie worden er via een dunne naald weefselcellen opgezogen. Hiervoor is geen verdoving nodig.

 

De patholoog onderzoekt het weefsel via een sneltraject waardoor de uitslag meestal dezelfde dag bekend is. Soms is er in het laboratorium een extra bewerking van het weefsel nodig. In dat geval kunnen we de uitslag pas twee dagen later bekend maken.

 

Aanvullend onderzoek

Soms is het nodig aanvullend onderzoek uit te voeren zoals een MRI van de borst of een stereotactisch onderzoek.  Hiervoor ontvangt u een nieuwe afspraak.

 

Aanvullende MRI borst

Als naast de mammografie en de echo meer informatie nodig is van de borst, wordt een MRI-scan van uw borsten gemaakt. U krijgt contrastvloeistof ingespoten en komt op uw buik op een beweegbare onderzoekstafel te liggen die in een korte tunnel wordt geschoven. Met behulp van magneetvelden en radiogolven worden foto’s gemaakt. Het apparaat maakt een ratelend geluid. Dit onderzoek duurt ongeveer drie kwartier. Voor een MRI-scan krijgt u een vervolgafspraak.

 

Stereotactisch onderzoek 

Als uw borstafwijking alleen op de röntgenfoto’s en niet op de echo zichtbaar is (zoals kleine kalkspatjes), wordt een stereotactische vacuümbiopt verricht. De radioloog haalt met een computergestuurde holle naald enkele stukjes weefsel uit uw borst voor nader onderzoek. U ligt met uw buik op een tafel met de te onderzoeken borst door een ronde opening. Tegenwoordig wordt dit onderzoek in zittende houding uitgevoerd. Uw borst wordt tussen twee platen geklemd. De laborant neemt eerst enkele röntgenfoto’s van uw borst. Daarna verdooft de radioloog de te onderzoeken plek in de borst en haalt met een holle naald enkele stukjes weefsel uit de borst. Hiervoor krijgt u een vervolgafspraak. Het onderzoek duurt ongeveer een uur.

 

Uitslag

Indien mogelijk krijgt u op dezelfde dag van de onderzoeken en de biopsie de uitslag te horen van de chirurg. Een uitzondering hierop is de uitslag van de MRI en de uitslag van het stereotactisch vacuümbiopt. De onderzoekuitslagen zijn vooraf in een team van deskundigen besproken. Blijkt er sprake van borstkanker (of een voorstadium) dan zal de chirurg met u het verdere behandelplan bespreken.

 

Wij adviseren u om een naaste mee te nemen naar de polikliniek wanneer u de uitslag van het onderzoek te horen krijgt. Twee horen meer dan één en het kan prettig zijn om later over de uitslag door te kunnen praten.

 

Wanneer de uitslag niet goed is, is de mammacareverpleegkundige aanwezig bij het gesprek. Zij bespreekt met u wat zij voor u en uw naasten kan betekenen en zij geeft u voorlichtingsmateriaal mee.

 

Welke behandeling in uw geval het meest geschikt is, wordt besproken in de oncologiebespreking. Als u voor de operatie chemotherapie krijgt zal zit ook besproken worden. Deze bespreking vindt zowel voor als na de operatie plaats. Bij de oncologiebespreking zijn onder andere de oncologisch chirurg, de internist-onoloog, de radiotherapeut, de radioloog, verpleegkundig specialist en de patholoog aanwezig.

 

Aanvullend gesprek mammacareverpleegkundige

Als geconstateerd is dat u borstkanker heeft, komt u enkele dagen na het uitslaggesprek met de chirurg nogmaals bij de mammacareverpleegkundige. Tijdens dit vervolggesprek kan de mammacare verpleegkundige de informatie verduidelijken en zo nodig aanvullen. Ook zal zij ingaan op uw vragen en persoonlijke behoeften.

Lees voor meer informatie de brochures: Mammacareverpleegkundige en Mammapoli.