Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Immunotherapie

Immunotherapie is een behandeling met medicijnen die een afweerreactie tegen kankercellen stimuleert. Vaak kan het eigen immuunsysteem kankercellen onderscheiden van gewone, gezonde cellen. De afweerreactie is echter vaak onvoldoende om de kankercellen op te ruimen.

 

Herceptin® is een medicijn dat lijkt op de lichaamseigen stoffen die het immuunsysteem kunnen helpen om borstkankercellen te vernietigen. Deze worden ook wel monoklonale antilichamen genoemd. Deze activeren het immuunsysteem niet, maar vallen de kankercellen rechtstreeks aan. Monoklonale antilichamen herkennen de kankercellen aan bepaalde eiwitten op het oppervlak van de kankercellen (de antigenen).

 

Niet alle borstkankercellen hebben die bepaalde eiwitten die herkend worden door Herceptin®. Ongeveer 25% van de mensen met borstkanker kan baat hebben bij het middel. De patholoog kan uit weggenomen weefsel onderzoeken of patiënten met borstkanker overgevoelig zijn voor Herceptin® (HER2-positief is) of juist gevoelig zijn voor dit medicijn. 

 

De behandeling

Herceptin® wordt toegediend via een infuus. De toediening vindt meestal eens in de drie weken plaats. Als het middel als aanvullende behandeling wordt gegeven, duurt de behandeling in totaal een jaar. Herceptin® kan in combinatie met chemotherapie gegeven worden.

 

Behandelingen vinden plaats op dagverpleging Oncologie, Meander Medisch Centrum in Amersfoort.

  

Bij de eerste toediening kan Herceptin® een overgevoeligheidsreactie geven.

Daarom blijven patiënten de eerste keer zes uur in het ziekenhuis ter observatie. 

 

Film immuuntherapie bij kanker

Bekijk de film waarin longarts dr. Herder van Meander Medisch Centrum de werking van immuuntherapie bij kanker uitlegt