Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Hormonale therapie

Bij de normale ontwikkeling van borsten spelen geslachtshormonen (oestrogenen en progestagenen) een belangrijke rol als groeifactoren. Ze zetten de cellen van het borstweefsel aan tot deling. Het aantal cellen neemt daardoor toe. Dit proces loopt via zogenaamde hormoonreceptoren. Dit zijn aangrijpingspunten op de celwand, waaraan oestrogenen of andere groeifactoren zich kunnen binden. Wanneer een dergelijke binding tot stand is gekomen, geeft de receptoreen signaal door aan de cel om zich te delen.

Dit leidt tot de groei van het borstweefsel.

 

Hormoonreceptoren kunnen ook voorkomen op de celwand van borstkankercellen. In dit geval zorgen eigen hormonen van de vrouw er dus voor dat de tumorcellen aangezet worden tot groei. Dit soort tumoren worden dan hormoongevoelig genoemd. Bij vrouwen die nog menstrueren heeft

ongeveer 30% van de tumoren een teveel aan hormoonreceptoren. Na de overgang geldt dit zelfs voor twee van de drie tumoren.

 

De groei van deze hormoongevoelige tumoren kan worden afgeremd door de werking van de eigen geslachtshormonen te blokkeren. Dit wordt hormonale therapie genoemd.

 

Hormonale therapie kan op verschillende manieren gebeuren:

  • door het innemen van zogenaamde hormoonpreparaten.
  • door de productie van de eigen geslachtshormonen  te remmen, bijvoorbeeld door de eierstokken uit te schakelen (dit kan ook door een operatie).

 

Hormonale therapie wordt langere tijd gegeven, meestal vijf jaar. Welke medicijnen een patiënt krijgt en in welke combinatie, zal steeds opnieuw worden bekeken, afhankelijk van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen.

 

Soorten hormonale therapieën

Er zijn vele soorten hormoonpreparaten die allemaal op een andere manier de hormoonbalans in het lichaam verstoren.

De grootste groepen zijn:

  • De anti-oestrogenen die de receptorontvangers  blokkeren, bijvoorbeeld het middel Tamoxifen®;
  • De enzymen of aromataseremmers die de werking van enzymen blokkeren en zo de aanmaak van oestrogeen, bijvoorbeeld de middelen Arimidex®, Aromasin® en Femara®;
  • De LHRH analogen Zoladex. Dit legt de stimulatie van de eierstokken (via de hypofyse) helemaal stil. Wordt alleen gebruikt voor de overgang.

 

Er zijn voortdurend wetenschappelijke onderzoeken waarin wordt gekeken welke de beste werking hebben, in welke combinatie en met de minste bijwerkingen.

 

 

Presentaties hormoontherapieavond 15 oktober 2019

Op 15 oktober 2019 organiseerde Meander Medisch Centrum een informatieavond over hormoontherapie voor mensen met borstkanker (of borstkanker hebben gehad) en hun partners. De presentaties kunt u hier teruglezen.