Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Aanschaf van een borstprothese

Na een verwijdering van de borst (ablatio) ervaren veel vrouwen een veranderd lichaam met een aangetast zelfbeeld. Een lichaam dat veel emoties kan oproepen. Het accepteren van dit nieuwe lichaam kan lange tijd duren. Een praktisch hulpmiddel voor het herstel van het zelfvertrouwen en de omgang met andere mensen kan de borstprothese zijn. Uiterlijk, met kleren aan, wordt de symmetrie op deze manier hersteld.

Tijdelijke borstprothese
Dit is een katoenen (voorgevormde) hoes, gevuld met fiberfill watten of schuim. De tijdelijke prothese is licht en zacht en irriteert de huid niet. De tijdelijke prothese is een tijdelijke oplossing en is wat betreft vorm en gewicht niet gelijk aan de andere borst.

Definitieve borstprothese
Na ongeveer zes tot acht weken, als de wond goed is genezen en de nabestraling is gestopt, kan een definitieve borstprothese aanschaft worden. Een definitieve borstprothese is gemaakt van siliconen. De siliconengel is overtrokken met een flexibel laagje folie en voelt zacht aan. De prothese neemt de warmte van het lichaam aan. De prothese neemt geen geur op en is makkelijk schoon te maken.

De soorten definitieve prothesen

Een lichtgewicht prothese
Dit is een prothese die aan de binnenkant holler is. Deze prothese is vooral geschikt voor vrouwen met een grotere cupmaat en/of bij lymfoedeem.

Een plakprothese
Dit is een prothese die rechtstreeks op de huid wordt geplakt. Hierdoor voelt de prothese minder zwaar aan. Deze prothese kan pas na ongeveer een jaar gedragen worden als de wond volledig genezen is. De plakprothese is vooral geschikt voor vrouwen met een kleinere cupmaat, een egaal wondgebied en een stevige huid.

Een zwemprothese
Dit is een speciale prothese waarmee gezwommen kan worden. De prothese is licht van gewicht en zeker geschikt voor de vrouw met grotere cupmaat.

Een maatprothese
Een maatprothese kan een oplossing zijn als er geen geschikte prothese gevonden kan worden. Maatprothesen worden door gespecialiseerde prothesemakers gemaakt.

Folder Meander Medisch Centrum
Mammacareverpleegkundige

Overige informatie Meander Medisch Centrum
Verwijdering (ablatio) van de borst