Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Verwijdering van de borst (ablatio)

Bij deze operatie wordt de hele borst verwijderd, inclusief de tepel. Er wordt gekozen voor een ablatio van de borst als er in verschillende delen van de borst meerdere tumoren aanwezig zijn of als de tumor te groot is in verhouding tot de borst.

 

Ook kan het de eigen voorkeur hebben om te kiezen voor een ablatio van de borst. Meestal vindt er dan ook een schildwachtklierprocedure of een okselklierdissectie (verwijdering van de lymfeklieren) plaats.

  

De operatie

De operatie gebeurt onder volledige narcose. Het weefsel dat wordt verwijderd, gaat voor onderzoek naar het pathologisch laboratorium.

 

Na de operatie

Het verband van de wond mag er na 48 uur af. De wonddrain mag er meestal na 24 uur uit. Het is mogelijk dat de partner of een ander hierbij aanwezig is omdat dit vaak een emotioneel moment is. Ook bij het aanmeten van de tijdelijke borstprothese kan er iemand bij aanwezig zijn.

 

De verpleegkundige geeft informatie over het aanschaffen van een definitieve borstprothese. Bij een normale gang van zaken volgt minimaal 24 uur na de operatie het ontslag uit het ziekenhuis. 

 

De uitslag

Het weefsel dat tijdens de operatie is verwijderd, wordt onderzocht door een patholoog. De uitslag is na ongeveer zeven werkdagen bekend en wordt besproken in de wekelijkse oncologiebespreking. Daar delen onder andere de oncologisch chirurg, internist-oncoloog, radiotherapeut, radioloog en patholoog hun bevindingen. Zij komen gezamenlijk tot een advies voor de beste nabehandeling. Dat kan radiotherapie (bestraling), chemotherapie, hormonale therapie, immunotherapie of een combinatie hiervan zijn. Soms ook is geen nabehandeling nodig.

 

De patiënt krijgt van de mammachirurg de uitslag en het behandelingsvoorstel te horen. Daarna volgt aansluitend een gesprek met de mammacareverpleegkundige

 

Verder na borstoperatie

De borstwond is niet altijd glad, maar kan verdikt en verkleurd zijn. De borsthuid is vaak minder gevoelig of helemaal gevoelloos. Dit kan later weer bijtrekken. Ook kan het zijn dat een deel van de wond juist extra gevoelig wordt. Er kan zich in het operatiegebied wondvocht ophopen. Dit noemen we seroomvorming.

 

Bij klachten, zoals een gespannen gevoel in of rondom de wond of pijn, kan altijd contact gezocht worden met de mammacareverpleegkundige. Seroomvorming kan tot enkele weken na de operatie optreden.

 

Ingrijpende verandering

Een verwijdering van de borst betekent een ingrijpende verandering in het leven. De operatie en alle spanningen eromheen kosten veel energie. De mammacareverpleegkundige geeft ondersteuning en kan ook informatie geven over borstprotheses.

 

Directe borstreconstructie

Soms is directe (plastisch-chirurgische) reconstructie na ablatio van de borst mogelijk. Dan wordt de plastisch chirurg bij de behandeling betrokken.

Indien directe reconstructie niet uitvoerbaar is dan is soms reconstructie in een later stadium mogelijk.

(zie borstreconstructie in menu aan de linkerkant) 

 

Brochures Meander Medisch Centrum

  • Wonddrain na borstoperatie
  • Mammacareverpleegkundige
  • Preventie Lymfoedeem

 

Overige informatie Meander Medisch Centrum

  • Aanschaf van een borstprothese
  • Radiotherapie (bestraling)
  • Chemotherapie
  • Hormonale therapie
  • Immunotherapie

 

Kik hier voor informatie over plastische chirurgie in Meander Medisch Centrum.