Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Borstreconstructie

Een borstreconstructie kan soms worden uitgevoerd tijdens een borstoperatie (directe reconstructie) of maanden of jaren na de verwijdering van de borst. Dit laatste noemen we een late reconstructie. De eventuele bestraling en/of chemotherapie moet bij een late reconstructie wel voltooid zijn.

 

Een borstreconstructie is bij vrijwel iedere vrouw mogelijk. Ook een slechte kwaliteit van de huid, bijvoorbeeld door bestraling, hoeft tegenwoordig een goed resultaat niet in de weg te staan.

 

Methoden

Niet elke hierna besproken methode is geschikt voor iedereen.

In samenspraak met de chirurg en de plastisch chirurg kan zowel het tijdstip als ook de meest geschikte methode, na het afwegen van voor- en nadelen, worden bepaald. Patiënten hebben hierin een belangrijke stem.

 

Er zijn twee reconstructies:

  1.  Reconstructie met een inwendige prothese

  2.  Reconstructie met eigen spierweefsel

 

1.  Reconstructie met een inwendige prothese

Dit betreft een relatief eenvoudige methode waarbij ofwel direct een met siliconen gevulde prothese ofwel een tijdelijke ‘oprek-prothese’ (tissue expander) onder de grote borstspier wordt geplaatst.

 

Door de tissue expander worden de spier en bovenliggende huid opgerekt. Tijdens opeenvolgende poliklinische controles wordt de prothese door de huid heen aangeprikt (niet pijnlijk) waarbij extra vloeistof in de prothese wordt gespoten totdat het gewenste volume is bereikt.

 

Tijdens een tweede operatie (meestal enkele maanden na de eerste) wordt de tijdelijke prothese gewisseld voor een definitieve siliconenprothese.

 

2.  Reconstructie met eigen spierweefsel

Reconstructie met eigen weefsel kan met de rugspier of met de buikspier uitgevoerd worden.

 

Rugspier (+huid) in combinatie met prothese

Als er te weinig huid van goede kwaliteit is overgebleven, kan huid van de rug met de eronder gelegen spier gebruikt worden voor het maken van een nieuwe borst. Vrijwel altijd wordt er ook een prothese ingebracht. Door het verwijderen van de rughuid met de daar ondergelegen spier ontstaat een

litteken.

 

Reconstructie met buikhuid en buikvet (DIEP lap)

In dit geval wordt een nieuwe borst gemaakt door middel van huid en vet van de onderbuik. Deze ingreep kan alleen plaatsvinden indien er voldoende huid en vetweefsel (overschot) aanwezig is. Dit is is de meest natuurlijke vorm van borstreconstructie en er hoeft geen prothese te worden geplaatst. Echter, de ingreep is tamelijk uitgebreid (microchirurgie) en veroorzaakt een groot litteken in of net boven de bikinilijn. 

 

Tepelreconstructie

Ongeveer een half jaar na een borstreconstructie kan een nieuwe tepel worden gemaakt. Hierbij kan de patiënt kiezen uit een eenvoudige tatoeage of een tepel gemaakt van eigen weefsel.

 

Verwachtingen

Alhoewel de grootst mogelijke moeite wordt gedaan om een zo natuurlijk mogelijke vorm te creëren, voelt de nieuwe borst altijd anders aan. Deze kan ook qua vorm afwijken van de oorspronkelijke borst. Patiënten hebben wel het voordeel van de externe prothese af te zijn. Soms is een verkleining van

de andere borst nodig als deze veel groter is.

Over het algemeen zijn vrouwen redelijk tot zeer tevreden over het bereikte resultaat en verhoogt een borstreconstructie hun kwaliteit van leven.

 

Informatie:

Klik hier voor de folder Borstreconstructie.

 

Overige folders Meander Medisch Centrum:

  • Anesthesie

 

 Overige informatie Meander Medisch Centrum

  • Verwijdering van de borst (ablatio van de borst)
  • Radiotherapie (bestraling)
  • Chemotherapie
  • Informatie over plastische chirurgie in Meander Medisch Centrum