Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Kinderwens of zwanger? Stoppen met roken!

Roken voor, tijdens en na de zwangerschap heeft grote gevolgen voor de ontwikkeling van het kind. Meander Medisch Centrum biedt op de Stoppen-met-Roken polikliniek hulp aan vrouwen die zwanger zijn of dat willen worden.

 

Roken tijdens de zwangerschap verlaagt het geboortegewicht van de baby en verhoogt de kans op overlijden aan wiegendood. Ook loopt het kind een groter risico op bronchitis, longontsteking en terugkerende middenoorontstekingen en suikerziekte op latere leeftijd. Als ouders roken, vergroot dat de kans dat kinderen later ook gaan roken. Alle reden dus om te stoppen. Als het aan staatssecretaris Van Rijn ligt, komt er een rookvrije generatie aan.

 

Waarin is de begeleiding van zwangeren die roken, anders? Longverpleegkundige Gea van Essen: “Bij iedereen starten we met bewust roken, om gedrag en patronen te veranderen, waardoor men ‘vanzelf’ mindert met roken. We werken toe naar een geplande stopdatum waarbij hulpmiddelen kunnen worden aangeboden. Bij zwangeren hebben we minder tijd voor de voorbereiding op het stoppen. Indien nodig starten we met nicotinevervangers, maar we proberen dit in een lagere dosering voor te schrijven.”

 

Wat als de partner wel rookt? “Het is voor een vrouw moeilijk om het niet-roken vol te houden als haar partner wél rookt. Ook voor de baby is het meeroken onwenselijk. Neem alleen al het op de schouder leggen van de baby tegen een doorrookte trui. Het kindje ademt dan schadelijke stoffen in. Daarom richt de begeleiding van de stoppen-met-roken poli zich ook op de partner. Het kan ook zijn dat een stel een kinderwens heeft, maar het lukt niet om zwanger te worden. Dan kan het meehelpen als de man ook stopt met roken. Dit komt de vruchtbaarheid ten goede.”

 

In Meander Medisch Centrum werken zorgverleners samen om het stoppen met roken tot een succes te maken: de longverpleegkundigen, longartsen, gynaecologen en fertiliteitsartsen.

 

Meer informatie www.meandermc.nl/stoppen-met-roken.

 

Longverpleegkundige Gea van Essen