Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Laboratorium voor Klinische Pathologie

Klinische pathologie is een medisch ondersteunend specialisme met als belangrijkste kerntaken het verrichten van cel- en weefselonderzoek en het uitvoeren van obducties.


Op de Klinische Pathologie vindt onderzoek plaats van cellen en weefsels die afkomstig zijn van het menselijk lichaam. Dit materiaal kan worden verkregen door middel van een uitstrijkje, een punctie, een biopt of een operatie.

Hiernaast wordt er in een klein aantal gevallen ook onderzoek gedaan op patiënten die zijn overleden, meestal om te achterhalen wat de doodsoorzaak is geweest. Dit noemen we een sectie of obductie.

Deze onderzoeken worden gedaan door de klinisch patholoog; een arts gespecialiseerd in het onderzoek van cellen en weefsels. Hij/zij wordt daarbij ondersteund door analisten.

In totaal worden in Meander Medisch Centrum ongeveer 90.000 onderzoeken per jaar verricht.

 

Film: Weefselonderzoek bij de behandeling van kanker
Voor de behandeling van kanker is het heel belangrijk om een weefseldiagnose te krijgen. Hiervoor wordt een stukje weefsel bij de patiënt weggenomen, het biopt. Kijk hier wat er achter de schermen gebeurt met het weefsel voordat de uitslag bekend is.

 


Afdelingen / Specialismen
Laboratoriumcentrum
 
Specialisten / zorgverleners
Arensman (R.)
Dingemans (W.)
Hayes (D.P.)
Ramakers (B.P.M.)
Vos, (A)
Britstra, (R.)
Spreekuren