Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Plas- en PoepPoli voor kinderen

Weg met nat beddengoed en vieze broek

Spanning hebben omdat je kind elke nacht in zijn bed plast. Verdrietig zijn omdat hij een uitzondering in de klas is omdat hij ruikt. Je afvragen hoe het op vakantie moet. Je bent niet de enige ouder/verzorger met deze problemen. Er is een oplossing. Wij kunnen je kind helpen. Nooit meer vieze broeken en nat beddengoed wassen.

De kinderartsen van Meander Medisch Centrum bieden een oplossing aan voor kinderen met plas- en poepproblemen. Dat gebeurt in een, voor Nederland, unieke combinatie van een droogbedtraining en een gemeenschappelijk medisch consult. Kinderarts Margot Ernst-Kruis: "De behandeling is voor kinderen van vier tot en met zeventien jaar die onvrijwillig plas of poep verliezen. Met de droogbedtraining leren kinderen met een plaswekker droog te blijven. Zij worden begeleid door een gespecialiseerd kindercontinentieverpleegkundige. Deze staat onder supervisie van de kinderarts."

Aanpak werkt
De motivatie van het kind is doorslaggevend voor het succes van de behandeling. De groepsbijeenkomst werkt motiverend. De kinderen leren van elkaar, ze zien ook dat ze niet de enige zijn met het probleem. Voor ouders is er apart tijd voor het stellen van vragen aan de kinderarts en het uitwisselen van ervaringen. Als grootste supporter leren zij ook hoe zij hun kind steunen. De aanpak werkt: 80% van de kinderen plast of poept na de behandeling niet meer in de broek of bed.

Feiten
2% van de jongens en meisjes van twaalf jaar plast in bed. Jaarlijks komen zo’n tweehonderd kinderen naar de Plas- & Poeppoli. De kinderartsen van Meander hebben vijf jaar ervaring. Ze werken samen met de kinder-urologen in het Wilhelmina Kinder Ziekenhuis (WKZ) van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) en met de kinderartsen van de Poeppoli van het Amsterdam Medisch Centrum (AMC).

Tips
 

  • Drink en plas verspreid over de dag
  • Ga ontspannen op de wc zitten, ondersteun daarbij voeten en billen
  • Ga direct na de hoofdmaaltijd naar de wc
  • Eet voldoende vezels en drink voldoende. Truc met de fles
  • Neem de tijd


Lees meer
 

 

Dagboeken en lijsten

 


Afspraak maken
Bel 033 – 850 50 50 en vraag naar de Plas- & PoepPoli.