Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Onderzoek op VRE-dragerschap

Wie wordt er getest op dragerschap van de VRE-bacterie?

Alleen patiënten die van ons een brief hebben ontvangen, behoren tot de risicogroep. Wanneer u geen brief heeft ontvangen, behoort u niet tot de risicogroep.

 

Hoe wordt er getest op aanwezigheid van de VRE-bacterie?
Voor het onderzoek op  de VRE-bacterie wordt er een kweek afgenomen. Omdat de VRE-bacterie in de darmen kan voorkomen, wordt er met een klein kweekstokje een uitstrijkje gemaakt in de anus (poepgaatje). Het is vanwege de betrouwbaarheid van het onderzoek noodzakelijk om het onderzoek vijfmaal op opeenvolgende dagen  te verrichten.

 

Als u zelf in staat bent met een wattenstaafje een anusuitstrijkje af te nemen, dan kan er met u worden afgesproken dat u de kweken zelf thuis afneemt. De kweekmaterialen kunt u dan in een speciale envelop terugsturen naar het ziekenhuis. Wanneer u thuis het onderzoek uitvoert, krijgt u bij de kweekmaterialen speciale enveloppen en een instructiebrief.

 

Hoe krijg ik de uitslag?
Alle mensen die meewerken aan het onderzoek worden schriftelijk op de hoogte gebracht van de uitslag van het onderzoek.  Uw behandelend arts zal zelf de uitslag doorgeven als u positief bent voor de VRE-bacterie of u nog  bent opgenomen.