Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

VRE-bacterie

Wat is een VRE-bacterie?

VRE staat voor ‘Vancomycine-resistente enterokok'. Enterokokken zijn bacteriën die bij iedereen voorkomen in het maag-darmstelsel. Gezonde mensen merken hier niets van, maar bij ernstig zieken kunnen enterokokken infecties veroorzaken. Deze infecties kunnen normaal gesproken behandeld worden met een antibioticum, zoals Vancomycine. Vancomycine-resistente enterokokken zijn, zoals de naam al zegt, resistent tegen het antibioticum Vancomycine. Dat betekent dat de VRE-bacterie niet reageert op dat antibioticum. Infecties die door een VRE-bacterie worden veroorzaakt, kunnen wel behandeld worden met andere antibiotica, maar deze middelen hebben mogelijk meer bijwerkingen. VRE-bacteriën worden overgebracht door (hand)contact en via besmette voorwerpen.


Is deze VRE-bacterie gevaarlijk?
Enterokokken komen bij iedereen voor in de darm zonder dat men daar iets van merkt. De VRE-bacterie zelf is weinig ziekmakend en dus niet gevaarlijk voor gezonde mensen.

 

Patiënten met een ernstige ziekte hebben een grotere kans op infecties omdat zij een verzwakte afweer hebben. Bovendien kan de afweer ook verstoord zijn door de behandeling (bijvoorbeeld een operatiewond). Bij ernstig zieke patiënten kunnen enterokokken soms een infectie geven. Normaal gesproken kunnen we deze infecties goed behandelen met antibiotica. Bij de VRE-bacterie moet echter behandeling plaatsvinden met minder gangbare antibiotica, met het risico op bijwerkingen.

Voor gezonde mensen thuis is er dus niets aan de hand. In het ziekenhuis willen we onze ernstig zieke patiënten beschermen tegen de overdracht van de VRE-bacterie. Hiervoor nemen we maatregelen.  

 

Lees meer over VRE: