Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Inspiratiepad

Patiënten en bezoekers van Meander Medisch Centrum die een wandeling maken door het Meanderpark, kunnen genieten van poëzie en kunst. Met de inrichting van een speciaal wandelpad rond het ziekenhuis biedt Meander een extra plek voor inspiratie en bezinning in de buitenlucht.

 

 

Het inspiratiepad nodigt patiënten, bezoekers en medewerkers uit om te gaan wandelen. Langs het bestaande wandelpad zijn zeven gedichten te bewonderen, waaronder ‘Pleisterplaats’ van Hein Stufkens, ‘Onder de bomen’ van Fetze Pijlman, ‘ Een merel’ van Rutger Kopland en ‘Kunst’,  van Martin Bril. Het glaskunstwerk van Michel van Overbeeke in de Stilteruimte van het ziekenhuis komt terug als achtergrond bij alle gedichten. Het pad sluit aan bij thema’s als loslaten, aanvaarden, verlangen, hoop en moed.  Zo ontstaat er ruimte voor een wisselwerking tussen de natuurlijk omgeving, de poëtische verbeelding van wat er in mensen omgaat, en wat er in mensen leeft.

 

 

Zingeving

De aanleg van het Inspiratiepad is mogelijk gemaakt dankzij de Stichting Vrienden Meander Medisch Centrum en sponsors Stichting Voorzorg uit Utrecht en Vreugdenhil Dairy Foods. Bijzonder is de bijdrage van de Hooglandse dichter Wulf van Loenen. Hij weet uit eigen ervaring hoe belangrijk zingeving is bij het verwerkingsproces. Zijn dochter Fleur overleed in januari 2014 in het toen net geopende nieuwe ziekenhuis. Hij hield een collecte voor het Inspiratiepad en schreef het gedicht ‘Levensstroom’. “Op deze plek - waar natuurkrachten van toen - nu noordelijk afvloeien-  balans herstellend - zijn gedachten - bij onze eigen tijdlijn - onze levensstroom”, aldus een passage uit zijn gedicht.

 

Levensbeschouwelijk Centrum
Het Inspiratiepad maakt deel uit van het Levensbeschouwelijk Centrum, opgericht door de geestelijk verzorgers  van Meander. Als aanvulling op de Stilteruimte, de ruimte voor vieringen en de islamitische gebedsruimte is er nu ook buiten het ziekenhuis een ruimte waar mensen stil kunnen staan bij levensvragen, bij eindigheid en sterfelijkheid, zin en zinloosheid, bij wat ziekte betekent in hun dagelijks leven.
Meer informatie over het Inspiratiepad en alle gedichten zijn na te lezen:  www.vriendenvanmeander.nl/inspiratiepad.