Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Fysiotherapie in oefenbad

U bent voor fysiotherapie in het oefenbad verwezen naar onze polikliniek fysiotherapie.
In dit artikel krijgt u informatie over wat deze therapie inhoudt en over de gang van zaken met betrekking tot de behandeling.

Wat is fysiotherapie in het oefenbad?
Dit is een vorm van fysiotherapie waarbij u oefeningen doet in warm water van ongeveer 34 graden Celcius.
De oefeningen worden gegeven in groepsverband onder leiding van een ervaren fysiotherapeut.
De grootte van een groep varieert tussen de twee en acht mensen.
Het voordeel van oefenen in groepsverband is dat de groepsleden elkaar kunnen stimuleren en bovendien adviezen en informatie over aandoeningen kunnen uitwisselen.
Het oefenbad heeft verschillende diepteniveaus en is zodanig opgebouwd dat u niet hoeft te kunnen zwemmen om toch te kunnen oefenen in het water.
De duur van een behandeling kan variëren van een half uur tot een uur, afhankelijk van uw lichamelijke mogelijkheden.


Voor wie is fysiotherapie in het oefenbad?
Deze therapie is bedoeld voor mensen die door hun klachtenpatroon moeite hebben met het oefenen op het droge. Oefenen in water gaat veel makkelijker, omdat de opwaartse kracht, die het water op het lichaam uitoefent, de spieren meehelpt met het bewegen van de gewrichten.

Wanneer is oefenen in warm water geschikt:

-           bij klachten van spieren en gewrichten (reuma, fibromyalgie)

-           voor hartrevalidatie

-           bij een neurologische aandoening, zoals MS of Parkinson

-           bij rug en/of herniaklachten

-           na een operatie aan één van de grote gewrichten of de wervelkolom

-           bij overgewicht

-           als vorm van ontspanningstherapie

Het doel van fysiotherapie in het oefenbad
Het doel van deze therapievorm is het verminderen van pijn en het verbeteren van kracht, beweeglijkheid, stabiliteit en conditie. Tijdens de oefeningen leert u uw eigen mogelijkheden en grenzen kennen in het water. Daardoor kunt u na het beëindigen van de therapie ergens anders zelf doorgaan met oefenen in het water.

Intake
Voordat u begint met de fysiotherapie wordt er een afspraak gemaakt voor een intake. Hierbij bespreken we uw gezondheid, uw verwachtingen en doelen.
Aan de hand van een vraaggesprek, en eventueel een fysiotherapeutisch onderzoek en aanvullende vragenlijst(-en) bekijken we of hydrotherapie voor u geschikt is en wordt een behandelplan opgesteld.

Hulpmiddelen
Voor patiënten die niet in staat zijn om via de trap het bad in- en uit te gaan is een badlift aanwezig. Voor rolstoelgebruikers is het bad eveneens toegankelijk.

Rustruimte
Na afloop van de behandeling is er gelegenheid om in de daarvoor bestemde rustruimte even uit te rusten en weer te wennen aan de omgevingstemperatuur. U kunt daarbij een kopje koffie of thee gebruiken.

Kleding
Bij fysiotherapie in het oefenbad is het verplicht badkleding te dragen en in de natte ruimtes op badslippers of ander daartoe bestemd schoeisel te lopen. U neemt zelf een handdoek mee.
Patiënten met incontinentieproblemen dienen zelf zorg te dragen voor doeltreffende maatregelen.
Indien u meer dan alleen een handreiking nodig heeft bij het aan- en uitkleden zal iemand u moeten vergezellen om u de benodigde hulp te bieden.

Een afspraak maken
Als u een verwijzing van de specialist heeft kunt u zich aanmelden via het speciale afsprakennummer: 033 - 850 60 70. U wordt dan doorverbonden met de afdeling Fysiotherapie en uw gegevens worden opgenomen. Zodra er een plaats vrijkomt in een groep krijgt u bericht. U verneemt dan wanneer u zich kunt melden.
De therapie vindt plaats op locatie Amersfoort van het Meander Medisch Centrum.
De behandeltijden zijn tussen 08.00 uur en 17.00 uur van maandag t/m vrijdag.
Behandeling is alleen mogelijk op verwijzing van een specialist. Bij een chronische indicatie moet dit op de verwijzing van de specialist duidelijk zijn aangegeven.
U kunt maximaal 3 maanden fysiotherapie in het oefenbad krijgen, waarna beoordeeld wordt of verlenging noodzakelijk is, eventueel in overleg met uw specialist.
Gedurende deze periode kunt u nagaan of er voor u, indien gewenst, een zwembadvoorziening is waar u kunt doorgaan met het oefenen in water.

Verzekering
Fysiotherapie in het oefenbad wordt bij de zorgverzekeraar gedeclareerd als groepsbehandeling. Fysiotherapie wordt niet vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Veel zorgverzekeraars vergoeden de therapie vanuit de aanvullende verzekering en bieden verschillende aanvullende pakketten aan. Per pakket en per zorgverzekeraar is het verschillend hoeveel behandelingen worden vergoed. Informeert u vooraf bij uw zorgverzekeraar wat voor u van toepassing is.
Bij het contact met de zorgverzekeraar is het van belang dat u vraagt of de behandeling vergoed wordt en welk aantal behandelingen wordt vergoed.
Meander Medisch Centrum kan niet aansprakelijk gesteld worden voor niet-vergoede behandelingen.

Tot slot
Heeft u nog vragen na het lezen van deze informatie, dan kunt u telefonisch contact opnemen met de afdeling Fysiotherapie, via het algemene telefoonnummer van Meander Medisch Centrum: 033-8505050.