Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Behandeling bij duizeligheidklachten

Duizeligheid kan verschillende oorzaken hebben. De KNO-arts stelt in samenwerking met de audiologen van het Audiologisch Centrum Amersfoort en eventueel de neuroloog de oorzaak van de duizeligheidklachten vast en verwijst indien nodig door naar de fysiotherapeut.

Veel voorkomende oorzaken

 • (gedeeltelijk) uitvallen van een van de evenwichtsorganen.

In elk oor bevindt zich een evenwichtsorgaan, dit zendt informatie over bewegingen van het hoofd naar de hersenen. Wanneer een van de evenwichtsorganen niet goed functioneert, ontstaan evenwichtsstoornissen en duizeligheid. Dit gaat soms gepaard met misselijkheid en braken. Als de klachten niet vanzelf overgaan, is het mogelijk om het evenwichtsorgaan te trainen met behulp van oefeningen (vestibulaire revalidatie).
 

 • hyperventilatie.

Hyperventilatie is een verkeerde manier van ademhalen waarbij u te snel of te diep ademt zonder dat dit nodig is. Bij hyperventilatie kan men onderscheid maken tussen de acute hyperventilatieaanval en de chronische hyperventilatie. Een van de kenmerken van chronische hyperventilatie is duizeligheid. Bij chronische hyperventilatie bestaan er naast duizeligheid ook nog een aantal andere vervelende verschijnselen. De behandeling bestaat uit: inzicht geven in het ontstaan van hyperventilatie, herkenning en erkenning van het ontstaan en in stand houden van de klachten, adem- en ontspanningstherapie en haptonomie.
 

 • nekklachten.
   

Behandeling
De afdeling Fysiotherapie van Meander Medisch Centrum biedt:
 

 • Vestibulaire revalidatie (oefentherapie volgens Cawthorne en Cooksey).

De oefeningen zijn gericht op het verminderen van de duizeligheidklachten en het verbeteren van het evenwicht. U wordt hierbij begeleid door een van onze fysiotherapeuten. Behandelmogelijkheid op locatie Amersfoort.
 

 • Haptonomie

Haptonomie betekent leer van de tastzin ofwel het gevoel. U wordt door middel van gevoelstraining bewust gemaakt hoe uw lichaam reageert op krachten en lasten. Als de belasting te hoog wordt, reageert het lichaam door de spieren meer aan te spannen dan nodig is. Dit gebeurt deels bewust en deels onbewust. Door middel van uw ademhaling kunt u uw spierspanning   verlagen, wat weer een ontspannen gevoel geeft in het lichaam en een goede invloed heeft op uw klachten. U leert beter te luisteren naar uw lichaam en inzicht te krijgen in het ontstaan van de klachten. Verhogen belasting en belastbaarheid, waardoor de kwaliteit van leven verbetert. Behandelmogelijkheid op locatie Amersfoort.
 

 • Manueel therapie

Als u een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds uw houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen. Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

 • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
 • duizeligheid bij het bewegen van de nek;
 • kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten.

Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe uw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak heeft u dus duidelijkheid over de verdere behandeling. Behandelmogelijkheid op locatie Amersfoort.
 

 • Adem-ontspanningstherapie

De ademhalingsoefeningen bestaan uit het op de juiste manier leren ademen in rust en tijdens inspanning. U leert het verschil kennen tussen buik- en borstademhaling, tussen oppervlakkig en diep ademhalen en het belang van de ademfrequentie. Ook krijgt u inzicht in welk type ademhaling het beste past bij een bepaalde situatie. De ontspanningsoefeningen hebben als doel het verband te leren voelen dat er is tussen geestelijke spanning(stress) en de reactie hierop van uw lichaam. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende ontspanningsmethodes. Behandelmogelijkheid op locatie Amersfoort.

Afspraak maken
U kunt telefonisch via het afsprakentelefoonnummer 033 - 850 60 70, op werkdagen tussen 08.00 en 16.30 uur, of bij de balie van de afdeling Fysiotherapie een afspraak maken voor de behandeling.