Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie  is een erkende specialisatie binnen de fysiotherapie die klachten behandelt in het gehele gebied van buik, bekken en lage rug. De spieren van lage rug, buik en bekken spelen een rol bij houding en bewegen. Daarnaast hebben de bekkenbodemspieren een belangrijke taak bij plassen, vrijen en ontlasten.

De bekkenbodem is een spierlaag onder in het bekken, die de buikorganen draagt, zorgt voor het openen en sluiten van de bekkenuitgang en bijdraagt aan de stabiliteit van het bekken. De bekkenbodemspieren werken nauw samen met de buik- en rugspieren en hebben een belangrijke functie in het dagelijks bewegen en bij het voorkómen van rug- en bekkenpijn.

Een verstoorde functie kan zich ook op andere manieren uiten. Denk aan ongewild verlies van urine en/of ontlasting, een niet te onderdrukken aandrang om te plassen of ontlasten of veel te vaak naar het toilet moeten, pijn in de onderbuik, in de bekkenbodem of bij het stuitje of schaambeen en verzakkingen van de blaas, baarmoeder of darmen. Ook seksuele problemen kunnen samenhangen met niet goed functionerende spieren.

De problemen ontstaan vaak uit onwetendheid of door een verkeerde manier van plassen of ontlasten, soms na blaasontstekingen, na een buik- of prostaatoperatie. De klachten kunnen ook samenhangen met zwangerschap of bevalling. Klachten in het gebied van bekken, buik en bekkenbodem komen voor bij vrouwen, mannen en kinderen.

Bekkenfysiotherapie is fysiotherapie bij bekkenklachten zoals:

  • ongewild verlies van urine en/of ontlasting;
  • niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten;
  • moeizaam kwijt kunnen van ontlasting;
  • verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen;
  • pijn in de onderbuik, lies, rond de anus of de geslachtsdelen;
  • pijn bij gemeenschap, als de klachten samenhangen met de bekkenbodem  
  • begeleiding bij operaties in de onderbuik;
  • bekkenpijn in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling;
  • begeleiding tijdens zwangerschap en bevalling.


Voor de fysiotherapeutische behandeling: zie folder ”Fysiotherapie bij bekkenbodem problematiek” (kijk aan de linkerkant onder Folder).

 

De bekkenfysiotherapeuten
v.l.n.r.  Marijke Holzhauer, Jacqueline de Ruiter, Jeannette Voorbij.


Jacqueline de Ruiter behandelt naast volwassenen ook kinderen. Zie folder “Kinderbekkenfysiotherapie” (kijk aan de linkerkant onder Brochures).

Bekkenbodemteam
Problemen met de bekkenbodem zijn erg divers en vaak complex. Dit komt omdat de bekkenbodem met alle organen in het bekken te maken heeft. Het bekkenbodemteam bestaat daarom uit artsen met verschillende aandachtsgebieden. Dit zijn een gynaecoloog (vrouwenziekten), een uroloog (nieren en urinewegen), een internist (inwendige ziekten) / maag- darm- leverarts en een chirurg. Daarnaast maken de bekkenfysiotherapeut en de incontinentieverpleegkundige deel uit van het team.

De verschillende zorgverleners zetten hun specifieke kennis om uw persoonlijke situatie te bekijken. Indien nodig overleggen de zorgverleners met elkaar. Zo komen zij tot de diagnose en is snel duidelijk welke behandeling voor u de juiste is.

 

Een afspraak maken
Als u een verwijzing van de arts heeft kunt u zich aanmelden via het afsprakennummer: 033-8506070. U wordt dan doorverbonden met de afdeling fysiotherapie. Uw gegevens worden opgenomen en u krijgt direct een afspraak.

Verzekering
De zorgverzekeraar vergoedt de bekkenfysiotherapeutische behandeling over het algemeen als u voor fysiotherapie verzekerd bent met een aanvullende verzekering. De behandeling van urineverlies wordt vergoed uit de basisverzekering, bij sommige zorgverzekeraars is daarvoor een verwijzing van een arts of specialist naar de bekkenfysiotherapeut nodig. Raadpleeg hiervoor uw polisvoorwaarden. Vergoedingen uit de basisverzekering maken aanspraak op uw eigen risico.