Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Radioactief rhenium succesvol als pijnbestrijding bij kanker

Patiënten met prostaat- en borstkanker hebben vaak uitzaaiingen in botweefsel (botmetastasen). Deze uitzaaiingen zorgen voor veel pijn en hebben een grote impact op het dagelijkse leven. Zeker als er geen zicht meer is op overleving zorgt een goede pijnbestrijding voor een verbetering van de kwaliteit van leven. In Meander worden op dit moment veel patiënten met pijnlijke botmetastasen met succes behandeld met Rhenium-188-HEDP. Met als doel om de letterlijke pijn van hun ziekte te verminderen.

Zeldzame tumoren beter en sneller in beeld met nieuwe radioactieve tracer

Meander Medisch Centrum heeft een nieuwe manier om bepaalde zeldzame tumoren in beeld te brengen. Het ziekenhuis maakt hierbij gebruik van de licht radioactieve stof gallium-68-dotatate dat geen bijwerkingen heeft. Het onderzoek heeft grote voordelen voor de patiënt omdat de tumor eerder en scherper in beeld komt. Ook duurt het onderzoek maar 1,5 uur. De toepassing van dit middel is een volgende stap in het gebruik van tracers in nucleair kankeronderzoek.

Nog nauwkeuriger opsporen van prostaatkanker

Meander Medisch Centrum in Amersfoort start vandaag met een nieuwe, patiëntvriendelijke methode om prostaatkanker in beeld te brengen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de licht radioactieve stof gallium, waarmee heel nauwkeurig prostaatkankercellen worden gelokaliseerd. Het is voor de behandeling van prostaatkanker namelijk heel belangrijk om te weten of de tumor alleen in de prostaat zit of ook daarbuiten, elders in het lichaam.

Rhenium-behandeling in Meander Medisch Centrum op TV

In het NCRV-programma 'Altijd wat' was Meander Medisch Centrum in beeld als producent van het pijnstillende middel Rhenium-188-HEDP. Kankerpatiënten met uitzaaiingen in de botten hebben baat bij de behandeling met dit radioactieve geneesmiddel. Het werkt snel, eenvoudig en langdurig. Het middel is snel beschikbaar en goedkoop. Ook is het door de geringe bijwerkingen zeer patiëntvriendelijk. Zorgverzekeraar Achmea heeft dit proces actief ondersteund.

Internationale erkenning voor Meander vanwege rhenium-onderzoek

Op het wereldcongres Nucleaire Geneeskunde in Vancouver, Canada, is het rhenium-onderzoek van Meander Medisch Centrum bekroond met de “Image of the Year” prijs. Dr. John de Klerk, nucleair geneeskundige, heeft de prijs in ontvangst genomen. De beoordelaars vonden het een prachtig onderzoek. Vooral de snelheid waarmee het rhenium van het testen op muizen naar toepassing bij mensen kon gaan, scoorde hoge ogen.