Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Verpleegkundige accespolikliniek

Als uw nierfunctie niet goed genoeg meer is, kan het zijn dat u moet gaan dialyseren. De nefroloog en de predialyse-verpleegkundige zullen u informeren over de twee verschillende dialyse mogelijkheden: hemodialyse en peritoneaal dialyse

 

De voorbereiding voor hemodialyse vindt plaats op de Access polikliniek. U krijgt dan een afspraak met de access-verpleegkundige (vaattoegang verpleegkundige). Bij hemodialyse heeft u een shunt nodig om te kunnen dialyseren. Een shunt is een verbinding tussen de slagader en een ader, meestal in de onderarm, aangelegd door de vaatchirurg. De keuze tussen onder- of bovenarmshunt wordt gemaakt nadat er de bestaande aderen in de arm zijn onderzocht. Dit is het duplexvaatonderzoek. Hier worden de aderen bekeken of ze geschikt zijn voor een shunt.

Nadat u de shunt heeft gekregen, komt u dezelfde dag een access-verpleegkundige bij u kijken en luisteren naar de bloedflow in de shunt.


Na twee weken komt u terug op de poli, om de hechtingen te verwijderen. Na zes weken komt u weer bij ons op de poli, maar dan gecombineerd met het vaatlaboratorium om weer een duplex te maken van de arm waar de shunt in zit. Hier wordt gekeken naar de ontwikkeling van de shunt en of de shunt goed aanprikbaar is voor de hemodialyse-behandeling. 
 

De accesverpleegkundige komt regelmatig bij u langs op de dialyseafdeling.

 

Zorgverleners:

 

•    dhr. F. Kevelam
•    dhr. G. Scheenstra
•    mevr. A.W. Sluimer


Verwijzing via: Behandelend specialist