Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Peritoneal dialyse

Peritoneaal dialyse wordt ook wel buikspoeling genoemd. Bij deze vorm van dialyse werkt het buikvlies (peritoneum) als een filter. De zuivering van het bloed gebeurt dus in het lichaam. Door een katheter (slang) in de buik loopt spoelvloeistof in en uit het lichaam. Er zijn twee vormen van peritoneaal dialyse:
 

CAPD
CAPD staat voor Continue Ambulante Peritoneaal Dialyse. Continu omdat het 24 uur per dag, 7 dagen in de week gebeurt. Ambulant omdat u het overal kunt doen, thuis of op het werk. In principe wisselt u de vloeistof 4 x per dag.
 

APD
APD staat voor Automatische Peritoneaal Dialyse en is vorm van peritoneale dialyse waarbij een machine gebruikt wordt. Deze behandeling vindt thuis plaats. U sluit zich elke nacht zelf ’s nachts aan de machine aan. Terwijl u slaapt vinden de wisselingen plaats. Mochten er problemen zijn, dan geeft de machine een alarm.
 

PD-training
Om CAPD of APD thuis te kunnen doen, wordt u getraind door een PD-verpleegkundige. Dit kan poliklinisch maar ook als u bent opgenomen. Hoe lang de training duurt hangt af van hoe snel u de handelingen eigen maakt en hoe de behandeling verloopt. Maar in principe kan dit variëren van 3 dagen tot 2 weken. Nadat u de training heeft doorlopen kunt u vanaf dat moment de behandeling thuis uitvoeren.

 

Contact

Voor vragen en/of problemen zijn wij 24 uur per dag 7 dagen in week bereikbaar via het algemene telefoonnummer van het ziekenhuis 033 – 850 5050.

 

Polikliniek
1 x in de 6 weken komt u voor controle op de polikliniek Peritoneaal Dialyse. U heeft dan twee afspraken: één bij de PD-verpleegkundige en één bij de nefroloog. De polikliniek Peritoneaal Dialyse is een onderdeel van het Niercentrum Midden-Nederland.


Met de verpleegkundige bespreekt u het dialyseschema en worden er controles uitgevoerd van de bloeddruk en het gewicht. Ook vindt er huidpoortinspectie plaats. Verder wordt er informatie en advies gegeven.
Met de nefroloog bespreekt u o.a. de medicatie, eventuele lichamelijke klachten en andere problemen.
 

Locatie:
Niercentrum Midden Nederland, locatie Amersfoort, afdeling 4B
 

Artsen:

 


Zorgverleners:

 

 

Verwijzing via: Behandelend nefroloog
 

Afspraken: 033-8507240