High tech behandeling van moeilijke wonden

Een wond die maar niet wil dicht gaan – daar moet je niet alleen voor zórgen, die moet je behandelen en genezen! Dat is in een notendop de visie van Meander Da Vinci. Dit hooggespecialiseerde wondcentrum binnen de muren van Meander Medisch Centrum weet zelfs de meest hardnekkige wonden te genezen. Hiermee wordt de kwaliteit van leven voor patiënten sterk verbeterd.

 

Dat lukt dankzij een doordachte formule: de beste mensen, de modernste middelen en therapieën en de meest actuele kennis en vaardigheden, vanuit een focus op de unieke patiënt. Marco Warbout, wondconsulent/opleider: “Bij wondbehandeling in Meander Da Vinci maken we gebruik van onder andere regeneratieve geneeskunde. Dat is het stimuleren van processen in het lichaam waarbij gebruik gemaakt wordt van lichaamseigen cellen. Hierdoor ontstaat er nieuw weefsel.

 

Eén van de behandelmogelijkheden is een transplantatie van epidermale huidcellen. In tegenstelling tot weefseltransplantatie is hier geen ingreep op de Operatiekamer voor nodig maar kan een wondverpleegkundige dit op onze poli doen. Een andere techniek is het gebruik van bloedplaatjes. Die leggen we als een soort jam in de wond. De bloedplaatjes geven een impuls aan groeifactoren die nodig zijn voor wondgenezing. Ook passen we vaak negatievedruktherapie toe. Daarbij wordt continu wondvocht afgezogen door een pomp. Ook compressietherapie, zwachtelen, wordt veel toegepast, met name bij wonden aan het onderbeen. Al deze behandelopties kunnen met elkaar gecombineerd worden.”

 

Informatie bijgewerkt: 30 October 2017