Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Inpakruimte

De gereinigde instrumenten komen via de wasmachines of de doorgeefsluis binnen. Voordat de instrumenten worden ingepakt, worden ze eerst grondig gecontroleerd op zichtbare verontreinigingen en of ze correct functioneren (eventueel worden er kleine reparaties uitgevoerd). Holle instrumenten worden doorgespoten met perslucht.

Sommige instrumenten worden gesmeerd (bijvoorbeeld een boor) en daarna worden de instrumentennetten - netten waarop een aantal instrumenten liggen - gecomponeerd. Dit gebeurt aan de hand van bepaalde standaard samenstellingsbladen. Er wordt hier ook een voorraad aangehouden van de meest voorkomende instrumenten (bijvoorbeeld schaartjes) voor het geval er iets niet compleet is.

Het inpakken gebeurt op verschillende manieren:

- De meeste instrumentensets worden verpakt in sterilisatiecontainers. Als binnenverpakking worden de sets verpakt in non-woven papier. In de containers ligt een non-woven inlegvel, dat ervoor moet zorgen dat vocht tijdens het sterilisatieproces goed verspreid wordt, zodat overtollig vocht na sterilisatie weer kan verdampen.

- De instrumentennetten die niet in containers gaan worden in twee lagen hoogwaardig papier gepakt, namelijk een buitenlaag (deze is bedoeld als beveiliging tijdens transport) en een binnenlaag (deze wordt gebruikt in het steriele veld op de operatiekamer). Het steriele veld is een veiligheidszone in de operatiekamer van één tot anderhalve meter om de patiënt.

- Instrumenten die per stuk verpakt worden, gaan in laminaat. Dit is een soort zakje met aan de bovenkant plastic en aan de onderkant papier. De stoom penetreert door de papierzijde van het laminaat.

- Op de ingepakte instrumentnetten wordt vervolgens een indicatortape, een plakstrip met een witte stippellijn welke verkleurt als er op de juiste wijze gesteriliseerd is, geplakt. Deze moet na sterilisatie zwart verkleurd zijn. Op de laminaatzakken bevindt zich ook een indicator; die moet van blauw naar bruin verkleuren. Binnenkort wordt dit systeem geautomatiseerd waarbij de instrumentennetten ook een unieke barcode zullen krijgen ter identificatie.

- Hierna worden de instrumentennetten in klaarzetkarren gestapeld, waarbij gelet wordt of er voldoende ruimte tussen de instrumentennetten is. Het zwaarste instrumentennet wordt onderop geplaatst, zodat de stoom alle delen even goed kan bereiken. Hierna zijn ze klaar voor sterilisatie.