Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Bekkenbodemzorg

De bekkenbodem heeft een belangrijke functie in ons lichaam. Als de bekkenbodem niet goed functioneert, kan dat vervelende gevolgen hebben. Bekkenbodemproblemen komen het meest voor bij vrouwen, maar ook mannen kunnen bekkenbodemklachten hebben. De bekkenbodemspier ondersteunt de blaas, plasbuis, baarmoeder, vagina en darmen. Dat is de reden waarom zorgverleners van verschillende specialismen zich bezighouden met aandoeningen aan de bekkenbodem. Deze specialismen hebben hun krachten en kennis gebundeld in het bekkenbodemteam. Voor u betekent dat: een snelle diagnose en een optimale behandeling.

Herkent u deze klachten?
Het kan zijn dat uw bekkenbodem niet goed functioneert als u:
• last heeft van ongewild urineverlies (urine-incontinentie)
• het gevoel heeft erg vaak te moeten plassen
• andere plasproblemen heeft
• moeite heeft uw ontlasting op te houden
• vaak een drukkend gevoel heeft in uw onderbuik of vagina
• het gevoel heeft dat er iets uit uw vagina naar buiten zakt
• last heeft van verstopping
• regelmatig pijn heeft bij het vrijen
• een combinatie van bovenstaande klachten heeft


Als u van één of meer van de bovenstaande klachten last heeft dan is het verstandig naar uw huisarts te gaan.

Er is vaak iets aan te doen
Bekkenbodemklachten kunnen voor veel belemmeringen in het dagelijkse leven zorgen. U onderneemt minder dan u eigenlijk zou willen of u voelt zich ongemakkelijk. Dat is natuurlijk vervelend en vooral heel erg jammer. Er is namelijk vaak een goede oplossing voor de problemen. Uw huisarts kan u verwijzen naar Meander Medisch Centrum. Daar kunnen artsen kijken of er een oplossing is voor uw klachten. U kunt daarbij denken aan bekkenfysiotherapie, medicatie of een operatie.

Wat is de bekkenbodem?
De bekkenbodem bevindt zich aan de onderzijde van het bekken en vormt samen met de botten van het bekken de onderkant van de buikholte. Door de bekkenbodem lopen de blaas en urinebuis (urethra), het uiteinde van de dikke darm (rectum) en bij de vrouw de schede (vagina). De blaas, plasbuis, baarmoeder, vagina en darmen worden op hun plaats gehouden door spieren van de bekkenbodem en ophangbanden, die vastzitten aan de botten van het bekken. Ook lopen er bloedvaten en zenuwen door die naar de geslachtsorganen gaan. Op de tekening ziet u de bekkenbodem en de verschillende organen.

Bekkenbodem man

Bekkenbodem vrouw
De bekkenbodem zorgt er voor dat:
• de buikholte wordt afgesloten, zodat buikorganen niet naar buiten komen
• u urine en ontlasting niet ongewild verliest
• u als u dat wilt kunt plassen en poepen
• u geslachtsgemeenschap kunt hebben


Door beschadigingen, veroorzaakt door bijvoorbeeld een bevalling, zwaar lichamelijk werk of jarenlang verkeerd plas- en ontlastinggedrag, kan de bekkenbodem minder goed gaan werken. De organen krijgen minder steun en zakken naar beneden. Het openen en sluiten van de verschillende openingen kan moeilijker gaan of de organen in de onderbuik gaan slechter functioneren. Dit laatste heeft weer invloed op de bekkenbodem.

Bekkenbodemteam
Problemen met de bekkenbodem zijn erg divers en vaak complex. Dit komt omdat de bekkenbodem met alle organen in het bekken te maken heeft. Het bekkenbodemteam bestaat daarom uit artsen met verschillende aandachtsgebieden. Dit zijn een gynaecoloog (vrouwenziekten), een uroloog (nieren en urinewegen), een internist (inwendige ziekten)/ maag- darm- leverarts en een chirurg. Daarnaast maken de bekkenfysiotherapeut en de incontinentieverpleegkundige deel uit van het team.

De verschillende zorgverleners zetten hun specifieke kennis in om uw persoonlijke situatie te bekijken. Indien nodig overleggen de zorgverleners met elkaar. Zo komen zij tot de diagnose en is snel duidelijk welke behandeling voor u de juiste is.

Hoe maakt u een afspraak bij het bekkenbodemteam?
Afhankelijk van uw klachten verwijst uw huisarts u naar het spreekuur voor urine-incontinentie of het spreekuur voor ontlastingsincontinentie.

Spreekuur voor urine-incontinentie (Gynaecologie-Urologie)
Uw huisarts kan u verwijzen naar het spreekuur voor urine-incontinentie. Dit spreekuur is een gecombineerd spreekuur van de urologen en de gynaecologen. Op dit spreekuur worden vrouwen met klachten van ongewild urineverlies op één dag gezien en onderzocht door zowel de gynaecoloog als de uroloog. Diezelfde dag nog krijgt u de uitslagen van de onderzoeken en stelt de arts vaak al een behandelplan op.

Wanneer uw huisarts u heeft aangemeld en wij de gegevens van u hebben, belt de secretaresse binnen 24 uur om een afspraak met u te maken. Deze afspraak vindt binnen twee weken plaats. U krijgt een bevestiging van de afspraak thuisgestuurd.

Spreekuur voor ontlastingsincontinentie (Chirurgie)
Uw huisarts kan u verwijzen naar het spreekuur voor ontlastingsincontinentie. Dit spreekuur is bedoeld voor mensen met ontlastingsproblemen, een drukkend gevoel in de onderbuik of een verzakking van de endeldarm. De chirurg zal afhankelijk van uw klachten met u bespreken of er verder onderzoek noodzakelijk is en welke behandeling voor u het meest geschikt is.

De uroloog, gynaecoloog of chirurg kan u ook verwijzen naar het verpleegkundig incontinentiespreekuur of de bekkenfysiotherapeut.

Waar kunt u terecht voor meer informatie?
Voorlichtingsbijeenkomsten
Meander Medisch Centrum organiseert twee keer per jaar een voorlichtingsbijeenkomst over de verschillende vormen van urine-incontinentie bij vrouwen, de oorzaken en de behandelingen. Deze bijeenkomsten kunt u gratis bijwonen.

Tijdens de voorlichtingsavond hoort u van gynaecoloog dr. S.E. Schraffordt Koops, uroloog drs. P.G.B. Dom, bekkenfysiotherapeut J.G. Voorbij of J.M.T. de Ruiter en incontinentieverpleegkundige Y.C. van Mameren meer over ongewild urineverlies. Zij gaan uitgebreid in op de verschillende vormen van urine-incontinentie bij vrouwen. Ook vertellen zij welke behandelmethodes op het gebied van fysiotherapie, medicatie en operatie bestaan. Daarnaast worden de meest voorkomende vragen over urine-incontinentie behandeld. U kunt ook zelf vragen stellen.
Op dit moment zijn er geen bijeenkomsten gepland.

Meer informatie
Voor meer informatie over wat Meander Medisch Centrum biedt op het gebied van de bekkenbodem kunt u kijken bij de folders (in het menu links).
Wilt u meer weten over bezoek aan een polikliniek van Meander, dan kunt u dit nalezen op de polikliniekbezoek pagina.

Meer informatie over de patiëntenvereniging Stichting Bekkenbodem Patiënten, vindt u hier.

Voor meer informatie over urine-incontinentie en andere bekkenbodemproblemen kunt ook terecht op:
http://www.nvog.nl/, dit is de website van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie.
http://www.nvfb.nl/, dit is de website van de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Bekkenbodemproblematiek en pre- en postpartum gezondheidszorg.
http://www.nvu.nl/, dit is de website van de Nederlandse Vereniging voor Urologie.