Bekkenbodemzorg


Snelle diagnose en optimale behandeling

 

De bekkenbodem heeft een belangrijke functie in ons lichaam. Als de bekkenbodem niet goed functioneert, kan dat vervelende gevolgen hebben. Bekkenbodemproblemen komen het meest voor bij vrouwen, maar ook mannen kunnen bekkenbodemklachten hebben. De bekkenbodemspier ondersteunt de blaas, plasbuis, baarmoeder, vagina en darmen. Dat is de reden waarom zorgverleners van verschillende specialismen zich bezighouden met aandoeningen aan de bekkenbodem. Deze specialismen hebben hun krachten en kennis gebundeld in het Meander Bekkenbodemcentrum


Herkent u deze klachten?
Het kan zijn dat uw bekkenbodem niet goed functioneert als u:

  • last heeft van ongewild urineverlies (urine-incontinentie)
  • het gevoel heeft erg vaak te moeten plassen
  • andere plasproblemen heeft
  • moeite heeft uw ontlasting op te houden
  • vaak een drukkend gevoel heeft in uw onderbuik of vagina
  • het gevoel heeft dat er iets uit uw vagina naar buiten zakt
  • last heeft van verstopping
  • regelmatig pijn heeft bij het vrijen
  • een combinatie van bovenstaande klachten heeft


Als u van één of meer van de bovenstaande klachten last heeft dan is het verstandig naar uw huisarts te gaan.

 


Er is vaak iets aan te doen

Bekkenbodemklachten kunnen voor veel belemmeringen in het dagelijkse leven zorgen. U onderneemt minder dan u eigenlijk zou willen of u voelt zich ongemakkelijk. Dat is natuurlijk vervelend en vooral heel erg jammer. Er is namelijk vaak een goede oplossing voor de problemen. Uw huisarts kan u verwijzen naar Meander Medisch Centrum. Daar kunnen artsen kijken of er een oplossing is voor uw klachten. U kunt daarbij denken aan bekkenfysiotherapie, medicatie of een operatie.
 

Bekkenbodemteam
Problemen met de bekkenbodem zijn erg divers en vaak complex. Dit komt omdat de bekkenbodem met alle organen in het bekken te maken heeft (lees ook: Wat is de bekkenbodem?). Het bekkenbodemteam bestaat daarom uit artsen met verschillende aandachtsgebieden. Dit zijn een gynaecoloog (vrouwenziekten), een uroloog (nieren en urinewegen), een internist (inwendige ziekten)/ maag- darm- leverarts en een chirurg. Daarnaast maken de bekkenfysiotherapeut en de incontinentieverpleegkundige deel uit van het team.

De verschillende zorgverleners zetten hun specifieke kennis in om uw persoonlijke situatie te bekijken. Indien nodig overleggen de zorgverleners met elkaar. Zo komen zij tot de diagnose en is snel duidelijk welke behandeling voor u de juiste is.