Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Ziekenhuisapotheek Meander start met landelijke productie Midazolam

Het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) heeft de apotheek van Meander Medisch Centrum aangewezen als landelijke producent van het geneesmiddel Midazolam. Dit geneesmiddel wordt gebruikt om patiënten op de Intensive Care (IC) langdurig in slaap te houden. Momenteel is er sprake van een dreigend tekort vanwege de enorme toename in het gebruik van dit medicijn en een verminderde toevoer uit China van de grondstoffen hiervoor. De ziekenhuisapotheek van Meander heeft vanuit het LCG een aanzienlijke hoeveelheid grondstoffen toegekend gekregen om het medicijn zelf te maken. Na productie zullen circa 4400 behandeldagen met Midazolam gewaarborgd zijn. De bereiding gaat vandaag van start.

Kwaliteit ziekenhuisapotheek Meander opnieuw erkend

De ziekenhuisapotheek van Meander Medisch Centrum voldoet wederom aan alle eisen die worden gesteld aan de bereiding van medicijnen. Ook de kwaliteitscontrole en kwaliteitsborging zijn prima op orde. Dat was de conclusie van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, die onlangs een tweedaags inspectiebezoek hield in de apotheek. Hierbij is gekeken of de apotheek nog steeds voldoet aan de GMP-z-eisen (voor bereidingen voor patiënten van Meander) en aan de GMP-eisen (voor bereidingen in het kader van geneesmiddelenonderzoek).

Elektrostatische polymerenmatten in de cleanroom

De ziekenhuisapotheek van Meander Medisch Centrum waar steriele geneesmiddelen worden bereid, heeft een aanvullende stap gezet in de preventie van contaminatie van bereidingen. Elektrostatische polymerenmatten in de cleanroom blijken een effectieve extra barrière te zijn. Dit is essentieel om het risico op infecties te minimaliseren.

Als eerste lab van Nederland jaar vrijstelling van inspectie

Als eerste medisch laboratorium in Nederland is het laboratorium van de Ziekenhuisapotheek van Meander zo ISO‐proof, dat pas over twee jaar een volgende controle nodig is. Dat is de uitkomst van het recente inspectiebezoek door de RvA, dat verantwoordelijk is voor toetsing van de ISO 15189 norm. De ISO‐norm is een keurmerk voor medische laboratoria, de opvolger van CCKL.

Zeldzame tumoren beter en sneller in beeld met nieuwe radioactieve tracer

Meander Medisch Centrum heeft een nieuwe manier om bepaalde zeldzame tumoren in beeld te brengen. Het ziekenhuis maakt hierbij gebruik van de licht radioactieve stof gallium-68-dotatate dat geen bijwerkingen heeft. Het onderzoek heeft grote voordelen voor de patiënt omdat de tumor eerder en scherper in beeld komt. Ook duurt het onderzoek maar 1,5 uur. De toepassing van dit middel is een volgende stap in het gebruik van tracers in nucleair kankeronderzoek.