Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Pijnbehandelingen

De behandeling van pijn bestaat vaak uit een combinatie van behandelingen. Als eerste proberen de pijnspecialisten van Meander Medisch Centrum bij u de oorzaak van uw pijn vast te stellen en deze weg te nemen. Vaak is dat niet mogelijk. Dan is de behandeling gericht op het verminderen van pijn. Daarbij kijken wij naar factoren die de pijn kunnen onderhouden of verergeren, zoals angst of een sombere stemming. Hierbij werken we samen met verschillende afdelingen in het ziekenhuis, waaronder de afdeling Revalidatiegeneeskunde.  
 

Mogelijke pijnbehandelingen zijn:

  • Medicijnen
  • Pijnblokkade
  • TENS
  • Capsaïcine pleister

Hieronder worden deze nader toegelicht.

 

Pijnbehandeling met medicijnen

De pijnspecialisten kunnen u verschillende soorten medicijnen voorschrijven, afhankelijk van het soort pijn en de onderliggende aandoening. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om ontstekingsremmers of zeer sterke, morfine-achtige pijnstillers, genaamd opioïden. Ook kunnen dit bepaalde medicijnen zijn die ooit ontwikkeld werden voor een depressie of epilepsie en een pijnstillend effect bleken te hebben. 


Sommige pijnmedicatie is heel speciaal voor een bepaalde diagnose bedoeld, zoals bijvoorbeeld migraine en clusterhoofdpijn. Daarnaast is de keuze van pijnmedicatie afhankelijk van andere factoren die de pijn negatief kunnen beïnvloeden, zoals angst en depressie maar ook van mogelijke interacties met door u gebruikte medicijnen, allergieën of contra-indicaties.

 

 

Pijnblokkade

Een deel van uw pijnklachten kunnen wij behandelen met een pijnblokkade. Het doel van deze behandeling is de zenuw die de pijnprikkel geeft te verdoven. De zenuw kan dan de pijnprikkel niet meer doorgeven aan uw hersenen. De zenuw wordt dus geblokkeerd, waardoor u minder pijn voelt.

De pijnspecialist gebruikt hierbij een naald of katheter om medicijnen of stroompjes binnen in het lichaam af te geven.

 

Lees meer over de mogelijke pijnblokkade behandelingen in onze folders:

 

TENS-behandeling

TENS is een afkorting voor Transcutane Electro Neuro Stimulatie. Bij deze behandeling plakt u elektroden op uw huid die elektrische stroompjes afgeven. Door deze stroompjes voelt u minder pijn. U krijgt het TENS-apparaat mee naar huis, zodat u deze elke dag kunt gebruiken. De behandeling heeft geen bijwerkingen.

 

Capsaïcine pleister (Qutenza™)

De Capsaïcine huidpleister kan helpen om zenuwpijn te verminderen. Deze pleister geeft een geneesmiddel af door de huid die de pijnprikkels vermindert. 


Lees voor meer informatie de folder Pijnbehandeling met qutenza pleister