Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Vlekken, troebelingen en /of flisten

Heel vaak zijn vlekjes die mensen in hun oog of ogen zien bewegen, het gevolg van troebelingen in het glasvocht. Het glasvocht is een gelei die het achterste gedeelte van het oog, de ruimte tussen ooglens en netvlies, opvult. De meest voorkomende oorzaak van glasvochttroebelingen is veroudering. Het zien van één of meerdere (zwevende) vlekjes ten gevolge van glasvochttroebelingen wordt ook wel “mouches volantes” genoemd. 

 

Een plotseling ontstaan van vlekjes kan gepaard gaan met het optreden van lichtflitsen. 
De combinatie van vlekjes en lichtflitsen kan wijzen op het vrij plotseling krimpen van het glasvocht. Dit wordt ook wel glasvochtloslating genoemd. Maar het kan ook zijn dat uw netvlies loslaat. Het advies is wel degelijk dat mensen met plotseling ontstane (of verergerende) klachten van vlekken en flitsen zich binnen 24 uur oogheelkundig laten onderzoeken. Neem hiervoor contact op met uw huisarts of oogarts.

 

Mogelijke andere oorzaken van vlekken, troebelingen en/of flitsen kunnen zijn: 

  • Vorm van migraine; Soms zien mensen lichtverschijnselen die zich als sterren of gekartelde lijnen voordoen en langzaam uitbreiden, die soms (wisselend) gekleurd zijn, die eigenlijk bijna altijd in beide ogen tegelijk optreden, die gepaard kunnen gaan met een (gedeeltelijk) veranderd of vervormd beeld en 10 tot 30 minuten aanhouden.
  • Ontsteking binnenin het oog (iritis, iridocyclitis of uveitis); Vaak treden bij deze aandoeningen ook andere oogklachten op als roodheid, toegenomen gevoeligheid voor licht, slechter zicht en pijn.
  • Glasvochtbloeding; Plotseling opkomende en toenemende puntvormige vlekjes en/of slierten en waziger wordend zicht. Zo’n glasvochtbloeding kan soms optreden bij ernstigere aantasting van het netvlies door suikerziekte (diabetes mellitus), of bij een netvliesscheur.

Afdelingen / specialismen
Oogheelkunde
Folders
 
Specialisten / zorgverleners
Oogheelkunde
 
Spreekuren
Oogheelkunde (algemeen)