Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Trombotische trombocytopenische purpura

Trombotische trombocytopenische purpura (TTP) is een aandoening waarbij de bloedplaatjes (trombocyten) in de bloedbaan gaan klonteren en zo de kleine bloedvaten afsluiten. De klontering ontstaat door een tekort van een bepaald enzym (eiwit) ADAMTS-13, dat stollingseiwitten afbreekt. Hierdoor circuleren in de bloedvaten grotere delen van stollingseiwit en ontstaan stolseltjes in het bloed. Deze klontering verbruikt de bloedplaatjes (trombocyten), waardoor er een tekort ontstaat en belemmert de doorbloeding van de allerkleinste bloedvaten.

 

TTP staat voor:

T:  trombotische = klontering

T: trombocytopenisch = te kort aan bloedplaatjes

P: purpura = paars/blauwe verkleuring van de huid

 

Klachten

Koorts, hoofdpijn, verwardheid, coma, malaise, diarree, nierfunctiestoornissen.

Bloedingen: neus- en tandvleesbloedingen, petechiën (kleine puntbloedinkjes huid), grote blauwe plekken.

 

Behandeling

Meander Medisch Centrum is door de STZ erkend als expertisecentrum op het gebied van Trombotische trombocytopenische purpura (TTP). Dit betekent dat Meander excellente patiëntenzorg biedt, voldoende opleidingsmogelijkheden heeft en regelmatig onderzoek doet naar deze ziekte.

 

Bij ernstige bloedingen moeten bloedplaatjes gegeven worden (trombocytentransfusie). De basis is behandeling met prednison als tabletten of infuus en plasmaferese, dat is het uitwisselen van bloedplasma / -vloeistof door een filterapparaat.  

 


Afdelingen / specialismen
Hematologie
Interne geneeskunde
Folders
 
Specialisten / zorgverleners
Hematologie
Interne geneeskunde
 
Spreekuren
Hematologie