Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Thyreoïditis

Bij een thyreoïditis is er sprake van een ontsteking van de schildklier. Er kan sprake zijn van een acute ontsteking, of van een chronische ontsteking. Door de ontsteking kan de werking van de schildklier verstoord worden. De schildklier kan hierdoor te snel gaan werken, of juist te traag.

 

Oorzaken

Een ontsteking van de schildklier kan worden veroorzaakt door virussen (of zeer zeldzaam door bacteriën), door antistoffen die het lichaam zelf maakt (auto-antistoffen) en soms door overmatig jodiumgebruik (in dieet, medicijnen of na toediening van contrastvloeistof bij röntgenonderzoeken).

 

Verschillende vormen van thyreoïditis:

 

  • Auto-immuun thyreoïditis (ziekte van Hashimoto)

Dit is de meest voorkomende vorm van schildklierontsteking. De ziekte van Hashimoto is een auto-immuunziekte die zich kenmerkt door een te traag werkende schildklier, soms vooraf gegaan door een periode met juist klachten die passen bij een te veel aan schildklierhormoon. Deze aandoening komt acht keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Hashimoto-thyreoïditis wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van bepaalde auto-antistoffen in het bloed (anti- TPO of anti-Tg) in het bloed.

 

  • Virale thyreoïditis

Deze vorm van schildklierontsteking wordt veroorzaakt door een virus en ontstaat in de meeste gevallen enkele weken na een bovenste luchtweginfectie. Er kan koorts optreden en sprake zijn van pijn in de hals, met uitstraling naar de oren. Ook kan de schildklier pijnlijk zijn bij aanraking. De acute fase wordt gekenmerkt door klachten die passen bij een te snel werkende schildklier. Deze aandoening verdwijnt bijna altijd spontaan, binnen enkele weken tot maanden. Voordat herstel optreedt, kan er tijdelijk een fase zijn waarin te weinig schildklier wordt gemaakt. Eventueel kunnen pijnstillers worden voorgeschreven.

 

  • Postpartum thyreoïditis

Deze vorm van schildklierontsteking ontstaat binnen een jaar na een bevalling. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door veranderingen in het immuunsysteem. In de meeste gevallen vindt er eerst een toename van de schildklieractiviteit plaats en daarna een afname. De klachten verdwijnen bijna altijd spontaan, maar kunnen wel terugkeren na een volgende zwangerschap.

 

  • Amiondaron geïnduceerde thyreoïditis

Deze vorm van schildklierontsteking kan ontstaan bij het gebruik van het medicijn Amiondarone, wat gebruikt wordt ter behandeling van hartritmestoornissen.

 

Klachten

Een ontsteking van de schildklier kan afhankelijk van de oorzaak zonder klachten verlopen, maar kan ook hoge koorts en pijn in het halsgebied geven. Verder kunnen klachten ontstaan passend bij een vertraagde werking van de schildklier (hypothyreoïdie) of juist een versnelde werking van de schildklier (link naar hyperthyreoïdie)

 

Diagnostiek

Een schildklierscan (schildkliercintigrafie) kan nodig zijn bij het stellen van de diagnose.

 

Behandeling

Behandeling van schildklierontsteking hangt af van de oorzaak van de ontsteking. In veel gevallen treeft spontaan herstel op en is behandeling met pijnstillende medicatie voldoende. In de herstelfase treedt in sommige gevallen een verminderde schildklierwerking op, die tijdelijk van aard is. Soms is het nodig tijdelijk het medicijn levothyroxine te gebruiken.

 

Bij een auto-immuun thyreoïditis treedt (uiteindelijk) een hypothyreoïdie op waarvoor levenslange behandeling met levothyroxine nodig is.


Afdelingen / specialismen
Endocrinologie
Interne geneeskunde
Folders
Schildklierscintigrafie
 
Specialisten / zorgverleners
Endocrinologie
Interne geneeskunde
Links

 

 
Spreekuren
Interne geneeskunde (algemeen)
Vasculaire Geneeskunde/Endocrinologie