Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

MRSA

MRSA is de afkorting van ‘Meticilline Resistente Staphylococcus aureus’. Deze bacterie behoort tot de groep van stafylokokken. Stafylokokken komen veel voor bij gezonde mensen, zonder dat zij daar last van hebben. MRSA is een variant van de gewone Staphylococcus aureus, die ongevoelig (resistent) is geworden voor behandeling met de meest gangbare antibiotica.

 

MRSA komt vaak voor in buitenlandse ziekenhuizen, maar is ook in Nederlandse ziekenhuizen en zorginstellingen bekend en heeft daarom ook wel de naam “ziekenhuisbacterie”. Sinds 2006 worden ook personen die wonen of werken op een veehouderij onderzocht op dragerschap met de MRSA-bacterie. Gebleken is dat ook dieren (vleeskalveren, vleeskuikens en varkens) een belangrijke bron van MRSA kunnen vormen.

 

Bij gezonde personen is de MRSA vrijwel geen probleem. Mensen met een verminderde weerstand of bijvoorbeeld wonden (operatie) hebben meer kans om een infectie met deze bacterie te ontwikkelen. In ziekenhuizen en zorginstellingen wordt er daarom een actief beleid gevoerd om dragers van deze bacterie in een vroeg stadium op te sporen en het dragerschap te behandelen voordat zich een infectie kan ontwikkelen.


Afdelingen / specialismen
Infectiepreventie
Laboratoriumcentrum
Folders
MRSA
 
Specialisten / zorgverleners
Infectiepreventie
Laboratoriumcentrum
 
Spreekuren