Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Hyperaldosteronisme

Bij hyperaldosteronisme produceren de bijnieren te veel van het bijnierhormoon aldosteron. Dit wordt meestal veroorzaakt doordat een van de bijnieren overactief is. Aldosteron heeft invloed op de bloeddruk en het kaliumgehalte in het bloed. 
 
Aldosteron
Aldosteron is een hormoon dat wordt geproduceerd in de bijnierschors. Dit hormoon speelt een belangrijke rol in het regelen van de water- en zoutbalans van het lichaam en heeft hierdoor een grote invloed op de bloeddruk. 
 
Oorzaak 
De oorzaak van hyperaldosteronisme is meestal een goedaardig gezwel in één van de bijnieren. Dit heet het syndroom van Conn en wordt ook wel primair hyperaldosteronisme genoemd. Het kan ook zijn dat beide bijnieren overmatig aldosteron produceren. Dit wordt bijnierhyperplasie genoemd. 
 
Een andere oorzaak kan liggen in een vernauwing in de nierslagader. Dit wordt secundair hyperaldosteronisme genoemd. 
 
Klachten en verschijnselen
Wanneer er sprake is van een teveel aan aldosteron in het bloed kunt u last krijgen van hoge bloeddruk. Dit is een van de meest voorkomende verschijnselen. Ook kunnen als gevolg van een laag kaliumgehalte spierkrampen, zwakte en hartritmestoornissen ontstaan. 
 
Diagnostiek
Om vast te stellen of er sprake is van hyperaldosteronisme wordt meestal eerst een bloed- en urineonderzoek gedaan. Afhankelijk van de uitslagen krijgt u een zoutbelastingtest. Dit onderzoek kan de resultaten van het bloed- en urineonderzoek bevestigen. 
 
Een MRI- of CT-scan kan gemaakt worden om vast te stellen of er sprake is van een gezwel in één of beide bijnieren. Ook kan een bloedafname vanuit uw bijnieraders gedaan worden (bijniervenesampling).
 

Afdelingen / specialismen
Endocrinologie
Folders
 
Specialisten / zorgverleners
Endocrinologie
 
Spreekuren