Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Hypofysetumor

Hypofysetumor
De hypofyse is een hormoonproducerend orgaan in de hersenen. Het ligt in de schedelbasis, achter de neusrug. In de hypofyse kan een (meestal goedaardig) gezwel ontstaan. Dit gezwel kan leiden tot een teveel aan hormonen. Echter, als het gezwel drukt op het gezonde hypofyseweefsel ontstaat er juist een tekort aan hormonen. Ook is het mogelijk dat het gezwel op uw oogzenuw drukt. Hierdoor kunt u uitval krijgen aan de zijkanten van uw gezichtsveld.

De meeste hypofyseaandoeningen ontwikkelen zich langzaam, in de loop der jaren.

 

Klachten en verschijnselen

Een hypofysetumor kan voor een grote verscheidenheid aan klachten en symptomen zorgen.

In een situatie waarbij als gevolg van het gezwel teveel hormonen geproduceerd worden kunnen onder andere de volgende aandoeningen ontstaan:

·         Ziekte van Cushing

·         Prolactinoom

·         Acromegalie

In een situatie waarbij als gevolg van het gezwel een tekort aan hormonen ontstaat kan secundaire bijnierschorsinsufficiëntie ontstaan.

 

Diagnostiek

Om vast te stellen of uw hypofyse te veel of te weinig hormonen aanmaakt wordt bloed afgenomen.

Bij verdenking op een hypofysetumor wordt een MRI scan gemaakt om de hersenen in beeld te brengen. Via een gezichtsveldonderzoek bepaalt de oogarts of de hypofysetumor op uw gezichtszenuw drukt.

 

Behandeling

De gekozen behandeling is afhankelijk van de klachten en verschijnselen, en het soort tumor. In veel gevallen kan een afwachtend beleid gekozen worden omdat er geen invloed is op de hormoonhuishouding en het gezwel niet op de oogzenuw drukt. In sommige gevallen verwijdert de neurochirurg het gezwel operatief, en/of behandelt de patiënt  met medicijnen.

 

 


Afdelingen / specialismen
Endocrinologie
Folders
 
Specialisten / zorgverleners
Endocrinologie
Links

 

 
Spreekuren