Telefoonnummers

algemene informatie 033-850 5050
afspraken 033-850 6070

Hodgkinlymfoom en Non-Hodgkinlymfoom

De ziekte van Hodgkin en het Non-Hodgkinlymfoom zijn kwaadaardige aandoeningen (kanker) die beginnen in de cellen van het lymfestelsel.

 

Zowel bij Hodgkin als bij Non-Hodgkinlymfomen worden de lymfeklieren groter door ongeremde deling van de zogenoemde lymfocyten. Dit heeft tot gevolg dat de lymfocyten niet meer goed kunnen functioneren. Hierdoor verliest het lichaam een deel van zijn afweer tegen virussen en bacteriën en kunnen makkelijker infecties ontstaan. Op grond van de kenmerkende Hodgkincel wordt onderscheid gemaakt in Hodgkin en Non-Hodgkinlymfoom.

 

Er zijn ongeveer dertig verschillende soorten Non-Hodgkinlymfomen. Onderling vertonen deze typen vaak duidelijke verschillen, wat ook tot uiting komt in het ziekteverloop.

 

Patiënten bij wie de diagnose Hodgkinlymfoom of Non-Hodgkinlymfoom wordt gesteld kunnen uiteenlopende klachten hebben. Soms wordt de ziekte bij toeval ontdekt bij iemand die vrijwel geen klachten heeft. Klachten die gezien worden:

  • gezwollen lymfeklieren
  • gewichtsverlies
  • verlies van eetlust
  • koorts
  • nachtzweten
  • jeuk.

 

De behandeling van het Hodgkinglymfoom en het Non-Hodgkinlymfoom is afhankelijk van de leeftijd van de patiënt en het type lymfoom. De behandeling vindt plaats volgens de landelijke richtlijnen en actuele internationale studieprotocollen.

 

Informatie over patiëntenverenigingen:

www.lymfklierkanker.nl

www.beternahodgkin.nl


Afdelingen / specialismen
Hematologie
Interne geneeskunde
Folders
 
Specialisten / zorgverleners
Hematologie
Interne geneeskunde
Links

http://www.hovon.nl
http://www.kwfkankerbestrijding.nl
http://www.hematologienederland.nl
http://www.hematon.nl

 
Spreekuren
Interne geneeskunde (algemeen)